Derbyt mellan Skövde IK och Mariestad Bois blev en klassisk derbyfight med mycket kamp i tre perioder, 1-1 in i slutminuterna och en klassiskt derbyhjälte som avgjorde.

Eller? Kanske inte - så här gick det till.

17.54 in i tredje perioden kom ett misslyckat uppspel från Mariestad som bröts, Carl-Johan Sjögren - en av matchens förgrundsgestalter - var snabbast fram till den förlupna pucken.

- Jag ser att pucken går förbi och att Sjögren kommer att bli först på den, så jag drar stenhårt på bortre. Så slår han ett väldigt hårt pass, så jag får inte riktigt styrning på det dit jag vill, så målvakten räddar ju och så går den ut på deras försvarare och in, beskriver Oskar Back som noterades för det avgörande målet.

Pucken tog på BoIS-jagande Filip Törnqvists skridsko och for in i mål strax innan Törnqvist själv gjorde det.

- Det är tur att linjedomaren är så snabb ner och ser vad som händer, att pucken är över linjen innan målburen rubbas, berömde SIK-tränare Tomas Kempe.

Trots BoIS-protester godkändes målet. Sista minuten tog Mariestad ut målvakten och tryckte på för att nå kvittering men lyckads inte, Skövde vinner med 2-1.

I historieböckerna kommer det stå att Oskar Back avgjorde derbykampen. En värdefull titel, med tanke på att det hunnit gå fem derbyn sedan senaste Skövdesegern. Och när Skövde senast vann ett derby på Billingehov är det knappt någon som minns.

- Vad gött, är Oskars kommentar.

Om matchen säger han:

- Det är en jämn match. Vi har våra perioder, de har sina perioder. Men vi gör en bra match och har chans att avgöra tidigare.