Det har varit på gång en tid, men helt klart blev det först när Skolverket gav tummen upp för en Nationellt godkänd idrottsutbildning, NIU, i badminton på Ållebergsgymnasiet.

Nästa höst börjar de första badmintoneleverna på skolan och läsåret 2018-2019 ska det vara fullt utbyggt med totalt tolv elever i tre årskurser.

I grundläget är ambitionen fyra elever – två tjejer och två killar – i varje årskurs, men det är inte hugget i sten. Vet man att det kommer en stark kull kan man välja att ta in tre ett år för att satsa på fem elever kommande år.

Annons

— Det är skithäftigt att det här hamnar i Falköping, säger Yvonne Klarson, idrottslärare på Ållebergsgymnasiet och drivande i att Falköping nu ror i land NIU badminton.

Unik kompetens

Hon har själv spelat på elitnivå, har gått alla tränarutbildningar och har till och med läst badminton på högskolenivå.

— Någon undrar kanske varför vi satsar på badminton och inte exempelvis hästhoppning. Det beror på att man måste ha personalen. I Yvonne har vi unik kompetens genom att hon både kan bedriva träning på elitnivå och sätta betyg på eleverna, säger Torbjörn Karlsson.

Främst lokalt

NIU badminton finns i Trollhättan, Jönköping och Göteborg. Upptagningsområdet är därför inte jättestort och satsningen i Falköping riktar sig i första hand mot badmintontalanger i närområdet – Falköping och grannkommunerna.

— Att våra ungdomar kan satsa på sin idrott på hemmaplan är en stor vinst, både för badmintonklubben och för kommunen, säger Torbjörn Karlsson.

Eleverna går på något av gymnasiets ordinarie program och läser totalt 400 poäng specialidrott vilket innebär tre träningspass i veckan under tre år på skoltid. Utöver det erbjuds spelarna träning tre kvällar i veckan.