Redan tidigare hade namnen på M-kandidaterna till region och riksdagsvalet 2018 fastställts av nomineringskommittén för Västra Götaland Östra. Vad man däremot inte gjorde då var att spika den inbördes ordningen mellan de sex toppkandidaterna på respektive lista.

Läs mer: Toppmoderater utses på "Robinson-öråd"

Detta gjordes istället i samband med lördagens nomineringsstämma, som hölls på Svenska mässan i Göteborg. På plats fanns 100 ombud från Skaraborg, som med hjälp av mentometerknappar höll en liveomröstning där kandidaterna placerades från plats ett till sex på listan. När hela röstningsproceduren var över stod det klart att Sten Bergheden toppade riksdagslistan följd av Anders G Johansson och Cecilia Widegren.

Ombuden var för övrigt tydliga med vilka de ville ha som etta och tvåa. Bergheden vann den första omröstningen med drygt 60 procent och tog därmed förstaplatsen omgående. Det gällde även Anders G Johansson på andraplatsen som fick över 60 procent av rösterna till den platsen.

Därefter krävdes ett par röstningsomgångar innan Cecilia Widegren fick tredjeplatsen före Charlotte Nordström på fjärdeplatsen. Femma blev därefter Björn Thodenius varefter Torbjörn Colling landade in på sjätteplatsen.

– Jag är glad och hedrad inför uppgiften att få stå överst på listan. Den här gången så vann jag också provvalet klart i Skaraborg, så på det viset kände jag att jag hade ett stort stöd inför stämman, säger Sten Bergheden om sin topplacering.

Annons

– Huvuduppgiften för alla oss som står på listan blir nu att öka förtroendet för partiet och få fler att rösta på Moderaterna överhuvudtaget. Det är viktigt att ha ett starkt lag som jobbar tillsammans för att dra åt samma håll och om möjligt få ytterligare ett mandat, tillägger han.

Bergheden toppade M-listan även inför förra valet. På andraplatsen då återfanns Cecilia Widegren medan Anders G Johansson fanns på tredjeplats. Jämfört med den har de båda således bytt plats efter den här nomineringsomgången. Notabelt är dock att Cecilia Widegren "kryssade" sig förbi Bergheden i valet 2014.

– Vi har många bra kandidater som har bra kompetens och en stor lust att arbeta i de här sammanhangen, så det är inte lätt för en stämma att välja, säger Sten Bergheden.

– Men det är ombuden som tar ställning och nu blev det ett tydligt utfall från nomineringsstämman avseende placeringarna.

När det gäller regionlistan toppades den av Charlotte Nordström med Linn Brandström och Björn Thodenius på andra och tredje plats. Därefter följde Johan Abrahamsson på fjärdeplatsen medan Annika Håkanson kom femma. Anders G Johansson i sin tur valde efter placeringen på riksdagslistan att lämna sin plats bland de sex i topp på regionlistan.

Även Charlotte Nordström var tillfreds med att ha fått förtroendet att toppa regionlistan.

– Jag är så glad och tacksam. Nu kommer vi att leverera en stark och energisk valrörelse, säger Charlotte Nordström, i ett pressmeddelande.

När det gäller platserna under de sex respektive fem främsta på riksdagslistan och regionlistan fastställdes placeringarna enligt nomineringskommitténs förslag.