Vid tvåtiden natten till måndagen lokaliserade polisen bilen och stannade den för en kontroll på E4 i södergående riktning i höjd med Österängen vid Kinnarps Arena.

- Vi blev kontaktade av kollegor i region mitt där de berättade att de blivit kontaktade av anhöriga som var oroliga och ville få stopp på honom, säger Magnus Holmström vakthavande befäl vid polisen.

Mannen är hemmahörande i Uppsalatrakten men färdades på E4:an mot Jönköping.

Polisen ska ha fått information av sina kollegor att mannen kunde vara beväpnad.

LÄS MER: Ovanligt att polisen skjuter

När polispatrullen kom fram till bilen för att se hur föraren mådde tog han fram ett vapenliknande föremål och en polis drog då sitt tjänstevapen och skjuter föraren.

Annons

- När en av polismännen är på väg fram för att samtala med föraren så tar han fram ett skjutvapen och det uppstår en situation som är väldigt hotfull och en kollega tvingas dra sitt tjänstevapen, säger Magnus Holmström.

Enligt TT ska det ha handlat om ett jaktgevär som mannen hade i bilen. Polisen beskriver situationen som hotfull.

- Mannen är inte känd av polisen sedan tidigare i kriminella sammanhang men han har en vapenlicens på ett jaktvapen, säger Thomas Agnevik presstalesperson vid polisen. Enligt Fredrik Lindfors som är lokalpolisområdeschef i Jönköping ska mannen ha blivit skjuten i magtrakten.

Föraren skadades men var enligt polisen vid medvetande när han fördes till Länssjukhuset Ryhov. Enligt pressinformation från akutmottagningen 15.13 på måndagen är mannens tillstånd allvarligt men stabilt.

Mannen är 27 år gammal och inlagd intensivvårdsavdelningen, enligt sjukhuset.

Enligt uppgifter till tidningen var det under morgonen avspärrat med polisvakt vid Österängen i väntan på att bilen skulle bärgas bort.

Den skottskadade mannen är nu misstänkt för olaga hot mot tjänsteman och misstänkt för rattfylleri.