Kylan väntas hålla i sig ytterligare några dagar rapporterar SVT nyheter. Enligt prognosen blir det ett par minusgrader längst i söder till 10–15 minusgrader i norr. Lokalt kan det sjunka ned mot 25–30 minusgrader i norra delen av landet.

— Man upplever det förmodligen som kallare eftersom större delen av vintern har varit mild. Nu har det blåst mycket från öster, det är vad man kallar för rysskyla, även om jag tycker att man ska vara försiktig med begreppet som syftar på extrem kyla från Sibirien, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Annons

Nu flaggas för ett nationellt isdygn. Det innebär att dygnsmedeltemperaturen i hela landet ligger på 0,0 grader eller lägre. Om så blir fallet fastställs vid 19-tiden på onsdagen.

— En kall vinter är det inte ovanligt med nationella isdygn, men i år har de lyst med sin frånvaro. Blir det ett nationellt isdygn så är det säsongens första, säger Nitzan Cohen till SVT.

Ett snöfall har börjat i Skåne och Blekinge som väntas sprida sig upp över Götaland och delar av Svealand till i morgon. I Skåne och Blekinge kan det bli besvärligt väglag.

För närvarande är landet snötäckt ned till Värmland och Bergslagen med ett större område snö i östra Götaland. Nu får alltså även boende i södra delarna av landet tillfälle att åka skidor. Och det gäller att passa på. För nästa vecka drar mildare luft in över Sverige.