November förra året attackerades Catrin Alexanderson och 1,5-åriga travhästen Maze Runner av en hund när de var ute på en skogstur. Hunden sprang löst och gav sig på hästen.

— Han hade 50 kilo hund hängande i mulen, den bara bet och bet, berättade Catrin Alexanderson efter attacken.

Hon och mannen som tog hand om hunden fick kämpa för att få hunden att släppa. Hästen fick många bitsår på huvudet och halsen och sett stort köttsår på vänsterbogen efter attacken och fick direkt behandling av veterinär.

Händelsen polisanmäldes samma dag, men enligt Kerstin Broman, Catrins mamma som också är engagerad i hästverksamheten, så har polisutredningen lagts ner. De ringde till polisen för att ta reda på vad som hände med anmälan och fick detta besked.

— De sa att utredningen las ner för att mannen och hunden mår bra nu, säger Kerstin Broman.

Annons

Det innebär att det inte heller kan få någon ersättning för den skadade hästen. Det handlar om bland annat veterinärkostnader, foderkostnader och framkörning till travet.

— Det blir en förlust på 75 000-100 000 kronor på hästen. Men vi har ingen möjlighet att få ersättning, för polisen säger att det inte var något brott. Då betalar försäkringsbolaget inte ut något, säger Kerstin Broman och fortsätter.

— Polisen tar parti för förövaren istället för offret.

Efter attacken går Maze Runner inte längre att använda som travhäst, så nu har de tvingats sälja, eller snarare lämna bort, hästen.

— Skadan på kroppen har läkt, men skadan sitter i huvudet. Om man slår en häst så glömmer den aldrig det. Catrin provkörde hästen, men han reste sig och slängde sig, så vi vågar inte köra mer med honom, förklarar Kerstin Broman.

Hunden omplacerades till en annan ort efter händelsen.

Just fall där en hund gör något, som i detta fall attackerar en häst, så handlar det om ett brott mot lagen om tillsyn av hund eller katt. Men det blir sällan ett brott i lagens mening.

— Men då krävs det att det finns ett föreläggande mot hundägaren sedan innan. Om det är första gången det händer så är det svårt att få det till ett brott. Följden kan bli att länsstyrelsen utfärdar koppeltvång, men det normala är att det inte finns något föreläggande sedan innan. Då blir det inget brott, förklarar Louise Berg, jourhavande förundersökningsledare på polisen.

Konsekvensen blir då den drabbade måste driva målet själva om de ska få ersättning för skadan.

— Man kan alltid driva fallet själv civilrättsligt och begära ersättning, säger Louise Berg.