Klockan 05.18 polisanmäldes ett bilinbrott på Vetegränd i Habo. Bilen blev bestulen på det mesta av inredningen samt ratten. Klockan 06.34 fick polisen in uppgifter om ett bilinbrott på Råggränd i Habo. Där har en eller flera personer krossat bakrutan på en BMW och krupit in och stulit ratten. Klockan 07.04 anmäldes ett bilinbrott i en BMW på Kyrkgränd i Mullsjö där ratten hade stulits. Det låter som ett samband.

– Vi har inget konkret som tyder på det mer än tid och plats, men den slutsatsen kan man absolut dra, säger Thomas Agnevik.

– Erfarenheten vi har sedan tidigare är att sådana här tjuvar åker runt i ett visst område under en viss tid och gör ett antal inbrott, innan de försvinner till någon annan plats.

Bilarna har stått utomhus intill bostäder och inbrotten har skett natten till måndagen. Thomas Agnevik tror att det under måndagen kommer att komma in fler anmälningar om BMW-inbrott i området.

– De gånger jag har haft sådana här ärenden har det rört sig om mellan åtta och tolv bilinbrott. Så om man bor i trakten och har en BMW bör man kontrollera sin bil.

Har man drabbats av bilinbrott understryker Thomas Agnevik att man ska ringa polisen först och inte bärgare, som vissa gör.

Annons

– Vi vill komma till brottsplatsen direkt och göra en undersökning. Om vi måste åka till verkstaden och de har börjat jobba med bilen så är det till nackdel för oss, då finns risk att spår försvinner.

Polisen har ingen misstänkt till bilinbrotten i nuläget och vad Thomas Agnevik vet har man heller inte fått in några vittnesuppgifter om dem.

– Det vimlar inte om folk på nätterna på de här orterna, så vi hoppas att det kommer in tips under dagen. Om någon har sett någon misstänkt person eller bil i området får de gärna höra av sig till oss.

De drabbade bilarna är av nyare årsmodeller. Thomas Agnevik tror att stölderna är beställningsjobb och att stöldgodset går utomlands.

– BMW är ett stort märke och det finns en marknad för den här typen av varor. Det är lite olika hur snabbt godset försvinner utomlands, men tjuvarna brukar göra ett antal sådana här stöldräder så de känner att det är mödan värt.

— Det finns en marknad för de här rattarna i och med att det är airbags i dem. De kan installeras i krockade fordon i andra länder, säger Marcus Anefur, presstalesperson på polisen.

Polisen kommer att åka ut till varje brottsplats för att försöka säkra spår efter gärningsmännen.

– Det viktigaste för oss är om det går att DNA-spår. Ibland finns möjlighet att hitta lite blodstänk och då kan man förhoppningsvis knyta inbrotten till en viss person.

Uppdatering:

På måndagsförmiddagen rapporterade polisen att de nu fått in sex anmälningar om stölder och att de förväntar sig få in fler under dagen.

Vet du något? Kontakta polisen på 114 14.

LÄS MER: opererar BMW-tjuvarna