Falköping har ingen å men väl en riktigt bra backe.

Det konstaterar Ralf Lindblad, sekreterare och PR-ansvarig inom Lions Club Falköping som varje år ordnar bollrace tillsammans med Lions Club Ålla i Falköping i samverkan med handeln i Falköping.

– Ja, vi kan ju inte ha ankrace som i till exempel Tidaholm, men vår backe är riktigt bra och mynnar ut precis vid Stora Torget, säger han.

I sin gula jacka syns han riktigt bra i solskenet på fredagförmiddagen, där han ha placerat sig på nyss nämnda torg för att sälja bollracecertifikat.

Lokal och nationell hjälp

Racet ordnas för nittonde gången i Falköping och Ralf Lindblad är fast övertygad om att bollarna kommer att gå åt. Om så är fallet får Lionsklubbarna i Falköping in 60 000 kronor som oavkortat går till deras olika hjälpprojekt.

Det handlar främst om tre projekt, dels hjälpbehov som finns lokalt i Falköping, dels att förverkliga drömmar för barn och ungdomar i Sverige med särskilda behov (via Sveriges Lions 100-årsjubileumssatsning), dels bidrag till Lions Cancerforskningsfond i Västra Sverige.

Vinsterna är skänkta av en rad olika handlare hela Falköping och själva bollracet äger rum i anslutning till Stadsfesten i Falköping den 1 juni.

Då släpps bollarna nerför backen som utgörs av Storgatans övre del, från Östertullsgatan och ner mot Stora torget.

Så funkar det

Först rullas två olika heat med 600 bollar vardera iväg. De 50 främsta bollarna i båda heaten går till final, och det är där priserna rullar in. Dessutom delas det ut två heatpris på de snabbast rullande ”lotterna”.

Annons

– Och i år har vi börjat med QR-koder för swish så att det blir ännu enklare att betala, menar Ralf Lindbland innan han säljer vidare i solskenet.