En grusväg leder fram till ett litet rött hus med knutar i samma färg som maskrosor. Solen välkomnar till en grönskande värld där det enda som hörs är en lekfull vind över åker, äng och Hornborgasjön. Anders Stålhand står i trädgården när han tar av sig handskarna och ler brett. Han har sin karakteristiska hatt på sig som tittare lärt känna igen från Äntligen hemma. Många tar också del av hans gröna kunskaper på TV4:s nyhetsmorgon och i tidningen Allt om trädgård.

Till hösten väntar nya utmaningar. Då börjar han arbeta som chefsträdgårdsmästare på Botaniska trädgården i Göteborg.

– Det är ett drömjobb, jag har svårt att tänka mig något bättre, säger Anders Stålhand.

Han häller upp kaffe ur en termos som glittrar rubinrött i förmiddagsljuset. Förra året var förmodligen hans bästa år som egenföretagare berättar han, men när han fick se annonsen från Botaniska ville han ta chansen. En lång rekryteringsprocess startade och Anders Stålhand fick först komma på en 45-minuters intervju, därefter en heldagsintervju och till sist en dag med chefstester för att se om han hade rätt förutsättningar för att leda.

Börjar i oktober

Det hela gick vägen och i oktober är han välkommen. Han kommer att ingå i en ledningsgrupp med olika ansvarsområden. När han berättar om att hans uppgift är skötsel och gestaltning spricker han upp i ett leende.

– Det är den göttigaste biten och det som passar mig bäst, säger han.

Den egna trädgården är ett projekt i sig. Det ätbara är viktigt, det ger en snabb belöning för möda och svett. Allt från lök till mullbär går att hitta och i växthuset finns en bananplanta och kinesisk sichuanpeppar. Anders Stålhand har bott i huset tillsammans med sin fru i ungefär två och halvt år. I höst pendlar han till Göteborg.

Unik park

Botaniska trädgården i staden beskriver han som i en klass för sig. Trädgården har runt 16 000 arter och kultursorter och ett 60-tal som arbetar på plats. Han berättar att det är en unik och komplex park där det viktiga är både det biologiska och det sociala. Det bedrivs forskning i trädgården, men det är också en upplevelse, en plats för mängder av besökare varje år.

– Det är Sveriges coolaste trädgårdsjobb, det ska bli extremt roligt, säger han.

Anders Stålhand har som mål att lära sig så mycket som möjligt av parken och av alla engagerade människor som arbetar där. Han tror också att han kan erbjuda något tillbaka.

– Jag har ett stort kontaktnät inom media, vill förnya och har ett internationellt perspektiv, säger Anders Stålhand.