På måndagen presenterade Svensk Mäklarstatistik statistik om bostadspriserna i landet. Den senaste månaden har priserna på bostadsrätter och villor i riket sjunkit med tre respektive två procent.

I Västra Götalands län har priserna sjunkit med 5,8 procent de senaste tre månaderna. På årsbasis syns däremot en liten ökning på 1,4 procent i länet.

Följer trenden

Annons

I Skövde syns också en nedgång de senaste tre månaderna, både när det gäller villor och bostadsrätter. Villapriserna sjönk med 7,2 procent och priserna för bostadsrätter med 10 procent. En genomsnittsvilla i Skövde kostar nu 2,5 miljoner kronor.

Även i Falköping sjunker priserna för bostadsrätter. De senaste tre månaderna har priserna sjunkit med 5,3 procent. Däremot syns en marginell ökning för villorna med 0,8 procent under samma period. En genomsnittsvilla i Falköping kostar 1,4 miljoner kronor.

– Vi har fått en osäkrare bostadsmarknad. Samtidigt som mäklarna ser något ljusare på den närmaste framtiden fortsätter priserna neråt. Tuffare amorteringskrav stundar och sannolikt även en räntehöjning under år 2018. Därför är det viktigt att konsumenter planerar långsiktigt för sin bostadssituation, kommenterar Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet, i ett pressmeddelande.

Ökar i Skara

I Skara har det sålts för få villor för att det ska finnas underlag för statistiken. Däremot går det att fastställa att bostadsrättspriserna de senaste tre månaderna har ökat med 26,5 procent. Det genomsnittliga bostadsrättspriset ligger 365 000 kronor.

I Tidaholm har det sålts för få villor och bostadsrätter för att det ska finnas underlag för den typen av statistik.