I november diskuterade Finlands riksdag ett medborgarförslag som krävde att man slopar sommartid. Bakom det stod över 70 000 underskrifter men slopades ändå — eftersom Finland inte ensamt kan ta bort sommartid, skriver Svenska Yle.

Det som krävs är en ändring i ett EU-direktiv för EU-länderna. Ett steg mot detta kan tas nästa vecka då Europaparlamentet diskuterar och röstar om att kräva att EU-kommissionen föreslår en ändring av direktivet.

Sommartidsfrågan drivs intensivt av Finland (även baltländerna och Polen), men den kan även få stöd av Sverige.

Den svenska regeringen utesluter inte detta. Svenska socialdemokrater väntas ställa sig bakom förslaget i EU-parlamentet om att försöka få bort sommartiden eller vintertiden, enligt Ekot.

Annons

De 68 ledamöter stora ALDE-gruppen i parlamentet har ställt också sig bakom förslaget att ta bort sommartiden.

Infrastrukturminister Thomas Eneroth säger till Ekot att han inte har något emot förändringen om den har stöd i riksdagen och svenska folket.

”Människor dör. Det kostar företag väldigt mycket pengar och det är en stor knepighet till ingen nytta”, säger EU-parlamentarikern Fredrik Federley (C) till Ekot.

Han pekar även på svårigheter med tidsomställning för djur och djurägare.

Redan i höstas började EU-kommissionen utreda en uppdatering av sommartiden som infördes 2001.

Sista söndagen i mars och sista söndagen i oktober ändras klockorna 60 minuter varje år.

Sverige införde sommartid på försök 15 maj–30 september 1916, men bönderna protesterade så mycket att försöket inte upprepades. 1980 infördes sommartid permanent i Sverige. 1996 fick hela EU en gemensam sommartid i alla medlemsländer.