Under onsdagen kommenterade Adam Pinthorp svenska futsallandslagets öppningsmatch i Nordic Cup från Arena Skövde, och idag sätter han återigen på sig headsetet för att kommentera Sverige mot Finland. Torsdagen är uppdragsfri och då passar Adam på att titta förbi på sin gamla arbetsplats.

Fakta

Adam Pinthorp

Ålder: 23 år.

Bor: Stockholm.

Yrke: Sportjournalist.

Aktuell med: ..

Fakta

Adam Pinthorp

Ålder: 23 år.

Bor: Stockholm.

Yrke: Sportjournalist.

Aktuell med: Kommenterar futsalturneringen Nordic Cup för TV4 Sports räkning.

Det var på Falköpings Tidning allt började. Under sitt tredje år på gymnasiet började han skriva för sporten.

— Jag har alltid gillat att skriva. Fotbolls- och sportintresset har alltid varit starkt, men jag hade inte någon genomgående dröm om journalistiken som ung. Jag började skriva på sajten Svenska Fans, och efter gymnasiet så fick jag ett vikariat på FT och uppdrag på Aftonbladet. Därefter rullade det på, säger Adam.

Fick jobbet

För tre år sedan tog Adam ett nytt steg i sin karriär.

— Jag kommer ihåg att jag var på Oden Cup i november 2013 och jobbade, och ett mess trillade in i telefonen. Det var en polare som skrev att TV4 sökte en ny reporter till Fotbollskanalen Europa. De eftersökte någon med ett halvårs erfarenhet inom tv, och det uppfyllde jag ju inte, men jag sökte ändå.

Adam fick ett positivt svar. Han fick åka till Stockholm för att testa sin tv-förmåga och det hela ledde till slut till ett jobb. Till en början mixade han helgarbetet i Stockholm med jobbet i Falköping och på Aftonbladet, men det ena ledde till det andra och sommaren 2014 tvingades han släppa sidosysslorna för jobbet på TV4

Mest kommentering

Under tiden på TV4 har Adam fått arbeta med en rad olika sporter, allt från amerikansk fotboll till "vanlig" fotboll. Just nu under vinterhalvåret är det innebandy, handboll och futsal som gäller för 23-åringen.

— De flesta jobb jag har gjort under det senaste halvåret har handlat om kommentering. Jag kan sakna reporterrollen ibland, men det är ändå kommenteringen jag brinner för. Under mellandagarna ska jag dock få göra inhopp i TV4:s vanliga sportsändningar.

TV4:s futsalansikte

Futsal har den senaste tiden blivit lite av Adams signum. När Svenska Fotbollsförbundet skulle livesända de första landskamperna på nätet så var det han som fick förtroendet. I år säkrade TV4-gruppen rättigheterna till landslagsmatcherna.

Annons

— Mina chefer på TV4 hade nog egentligen inte koll på att jag gjort futsal tidigare när de säkrade rättigheterna, så när jag skrev och berättade läget blev de riktigt nöjda och jag fick uppdraget.

Futsal är en sport han trivs att arbeta med.

— Futsal är skitroligt. Det är intensivt, sporten går fort och man får prata snabbt - det passar mig. Samtidigt känns det som att man är med på någon resa i och med att sporten växer så det knakar. Det är skoj att man har fått vara med från starten.

Allsvenskan lockar

Som så många andra sportjournalister så arbetar Adam på frilansbasis. Det betyder att han inte har någon fast tjänst på kanalen.

— Just nu sitter jag helt utan avtal, mitt senaste kontrakt löpte ut i juni. Jag har istället vissa muntliga avtal, som att jag till exempel ska göra alla futsallandskamper i TV4 i år. Att jobba på det viset är på gott och ont, men just nu har jag mer att göra än jag hade under mitt tidigare avtal.

Vad har du för tankar om framtiden?

— Min dröm inför nästa år är att få jobba med Allsvenskan. Det är på den största rättigheten TV4 har och eftersom fotboll har varit min stora grej hela tiden så hade det givetvis riktigt roligt.

Om man lyfter blicken bort från fyran - har du några större drömmar?

— Jag vill kommentera stora grejer och vara där det händer. Tidigare tänkte jag mycket fotboll, men nu när jag har vidgat mina vyer lite så vore det roligt att göra stora finaler i olika sporter. Men det är klart att få kommentera en Champions League-final eller en VM-final och få vara på plats hade varit otroligt stort. Men jag har inte satt upp tydliga mål, man bara kör på.

"Fick höra allt"

Det är väl känt att klimatet för offentliga personer är hårt nu för tiden. I sin roll som tv-personlighet har Adam dock varit förskonad.

— Som kommentator har jag inte fått speciellt mycket åsikter, och det kan vara för att jag inte kommenterat de allra största grejerna. Under min tid som bloggare fick jag däremot höra allt. Jag har inte blivit mordhotad, men jag har nog hört alla fula saker man kan tänka sig. Man lär sig att sålla bort. Det är tuffare att ta kritik med argument som är vettiga. De som bara häver ur sig något har jag svårare att ta på allvar.

Dispyt med Perlskog

Adam hamnade i skottlinjen tidigare under året när kommentatorskollegan Robert Perlskog twittrade om en match som Pinthorp kommenterade i Superettan. Perlskog undrade om kommentatorn "var hämtad från korvkiosken".

— Vi jobbade tillsammans på fyran under ett och ett halvt år, och jag är säker på att han hade lite koll på mig. Han visste säkert inte att det var jag som kommenterade, men det var väldigt osmakligt sagt. Han twittrade väldigt tidigt in i matchen, och mitt under sändning fick jag en bild på hans ord skickat till min mobil. Det påverkade inte mitt jobb allt för mycket mer än att man ville fokusera på matchen.

Tillbaka hemma

Under veckan är Adam som sagt tillbaka i hemtrakterna.

— Det är sjukt kul varje gång man får komma hit och göra grejer på hemmaplan. Det är stort att komma tillbaka till en arena där man har bevakat tidigare och även har spelat själv.

TV4