Det har varit en lång resa med en hel del planering för de som varit inblandade i Cancergalan. När det väl var dags för galan att hållas belönades de med fint väder och stor publikuppslutning. Det var svårt att räkna exakt hur många som besökte galan, men arrangörerna uppskattade det till att vara omkring 1500 personer.

Konferencierer för galan var Anna Moberg och Patrik "Pito" Andersson, och tillsammans höll de ihop kvällens program. Med sig hade de också husbandet Andreas Carlsson & The Moonshine Band, som både spelade egna låtar och kompade flera av kvällens artister.

Galan inleddes med allvar, då Camilla Rosenkvist sjöng en låt som hon skrivit till sin mamma som gått bort i cancer. Under låten visades bilder på anhöriga som sjukdomen tagit under 2016 och 2017. Det hölls sedan en tyst minut. Nästan alla har någon relation till cancer, och besökarna uppmanades att ta vara på varje ögonblick så gott det bara går.

Cancergalan arrangerades av föreningen Cancerdrabbade i Skaraborg. Naturligtvis presenterades initiativtagaren Eva Björk, men också föreningens kassör, Caroline Lundberg. Tillsammans berättade de att galan har omsatt mer än 400 000 kronor, och med en kostnadsbudget på 250 000 kronor blir det garanterat ett överskott som går till fonden för cancerdrabbade i Skaraborg. På scen fanns dessutom Falköpings kommunalråd Conny Johansson, som själv är drabbad av sjukdomen och var mycket imponerad av allt jobb som lagts ner för att ordna galan.

– Det är helt fantastiskt, konstaterade han.

Det var även dags att dela ut Cancergalans hederspris. Med motiveringen att hon är driven, osjälvisk och alltid ställer upp, gick priset till Johanna Beijbom. Hon blev belönad med ett konstverk från Galleri Sandström samt ett unikt smycke designat av Lisa Gertsson på Sjöbergs Guld. Johanna blev rörd av utmärkelsen.

– Det är väldigt mycket känslor nu, förklarade hon på scenen. Efteråt sjöng hon både för Eva och för sin farfar, som gick bort i cancer när Johanna var liten.

Annons

För att samla in pengar till galan har musikaffären Prenics haft en auktion där de sålt en gitarr spelad och signerad av Doug Seegers. Gitarren köptes av Tina Åbom för 5000 kronor, och hon fick ta emot den av Doug Seegers själv. Sedan auktionerade Prenics även ut en andra gitarr live på galan, som såldes för 5500 kronor.

Därefter var det dags för Doug Seegers att uppträda. Han var glad åt att få vara med och tyckte galan var en god sak. Han tyckte dessutom att galan borde hållas årligen och kommer gärna tillbaka om den anordnas igen.

En hel del andra artister och band spelade under kvällen. På scenen fanns Mikaela Alfvén från Falköping, Oliver Rytting som medverkat i Talang på TV4, och det lokala bandet White Water Stringband. Dessutom uppträdde Linus Johansson, som sjöng för Eva Björk.

– Hon har hjälpt mig mycket i livet, förklarade han, och uppträdandet blev emotionellt både för honom och för Eva.

Galan gjordes möjlig av ett stort antal volontärer och sponsorer, och dessa skulle självklart också tackas.

– Tusen tack av hela mitt hjärta för att ni är med mig på denna resa, sa Eva Björk till dem. Hon passade även på att tacka kvällens konferencierer och föreningens styrelse. Ett extra tack fick Tomas Göransson och Anna-Karin Paulsson, som varit med Eva sedan resans början.

Kvällens andra stora artist var Patrik Isaksson. Han tyckte det var fantastiskt att se att så många hade kommit till Cancergalan, och uppmanade alla att komma närmare scenen. Hans låtar var både välbekanta och folkkära och många sjöng med och dansade.

Senare under kvällen fortsatte programmet med ännu fler artister, och scenen intogs av Mr Melo, Elin Rigby, Moderna tider, och slutligen MILE. Under hela kvällen var både vädret och stämningen så bra som arrangörerna vågat hoppas på och galan var garanterat en lyckad tillställning.