Nu är hon hemma i Skaraborg för semester och bor just nu hos sin bror i Skövde. Villan nära Havstena är en skarp kontrast mot det Washington hon nyligen lämnade. Syskonbarnen leker i trädgården och här har familjen verkligen skapat en oas.

– Tanken är att jag ska ladda batterierna efter ett minst sagt hektiskt år och jag kan inte tänka mig ett bättre ställe än det här, konstaterar Carina.

Hon började karriären på tidningar som Skövde Nyheter, Skaraborgs Läns Tidning och Falköpings Tidning. Sedan blev det Aftonbladet och nu arbetar hon alltså för SVT.

Trump i Paris

Men Carina hade inte varit den reporter hon är om inte den två månader långa semestern innehållit åtminstone en reportageresa. Hon är nästan lite generad när hon berättar;

– Jag fick ett mejl om att Trump skulle vara i Paris den 14 juli och marschera med sin franska motsvarighet nerför Champs-Élysées. Dels ska nationaldagen firas, dels att det är hundra år sedan USA gick in i första världskriget.

Hon ringde sina chefer och de såg gärna att hon åkte till Frankrike och bevakade evenemanget. Det händer dessutom alltid något när Trump är inblandad.

Installationen

Själv fick hon en plats 30 steg från presidenten under installationen.

– Det var en märklig situation, där Trump målade ett Amerika i mycket mörka färger. Det var domedagsaktigt, död och det mesta var åt skogen i landet. Sedan skulle man sammanfatta det på ett par minuter i tv, konstaterar hon.

Trump kommer inte sällan med uttalanden som inte stämmer och hon har aldrig tidigare ägnat så mycket tid åt att dubbelkolla det som sägs.

– Han påstod bland annat att han var den president som varit flest gånger på Times omslag, men när jag kontrollerade uppgiften visade det sig att han prytt omslaget 14 gånger Richard Nixon 55, förklarar Carina.

Hur känns det att arbeta i ett land där "fake news" och "alternativa nyheter" blivit ett begrepp?

– När man ifrågasätter en uppgift som Donald Trump lämnat möts man ofta av skepsis. Hur vet jag det, har jag ens varit där. Folk kan säga att jag hittat på alltihop.

Men det är inte bara amerikanerna som tagit till sig begreppet, hon får mängder av mejl och sms från Sverige som ifrågasätter rapporteringen.

– Det är faktiskt Trump själv som myntade begreppet. I boken The Art of Deal säger han att det är mycket effektivt med "sanningsenliga överdrifter". Det är ganska intressant eftersom sådana inte finns, konstaterar Carina.

Tycker om allt

Men det var ett ganska stort steg att gå från tidning till tv, tittarna har synpunkter på allt.

– Den klänning jag har på mig i dag skulle exempelvis inte fungera i tv, folk kan vara rädda för ormar.

Hon berättar leende om sitt eget "Panda Gate";

– Vi hade hittat en vit t-shirt med en massa små pandor på. Jag tog på mig den och hade en svart kavaj över den och jag tyckte att jag var propert klädd. Direkt efter sändningen fick jag mängder av frågor om var jag köpt den eftersom folk tyckte att den var snygg. Samtidigt reagerade tre chefer på SVT och sa att jag inte skulle ha på mig den i sändning igen, den kunde ta uppmärksamhet från nyhetsrapporteringen.

Kärringblus

Annons

Folk har haft synpunkter på att hon haft en "kärringblus" på sig och att hennes ögonbryn fladdrar så mycket att de inte kan koncentrera sig på nyheterna.

– Jag har också fått åsikter om att jag säger vart istället för var, men är man uppvuxen i Götene är det inte mycket att göra åt.

Var är de mest intressanta och spännande jobb du gjort?

– Jag har velat åka till Hawaii sedan min mamma vann en resa dit via en slogantävling 1984. Nu fick vi chansen.

Ett av reportagen handlade om den Marsanläggning som byggts upp där för att förbereda en rymdfärd till planeten 2030.

– De brukar leva där i 8 till 9 månader och går i rymddräkter och odlar sin egen mat.

De lever utan frisk luft, färsk mat eller privatliv i en kupol byggd på en övulkan, där de bedriver ett Nasa-finansierat projekt. Tanken är att det ska ge en större förståelse för hur människor påverkas av den isolering som det skulle innebära för de första människorna på den röda planeten.

25 000-årig is

Ett annat jobb slutade inte alls som hon tänkt sig.

– Vi åkte till Alaska för att göra ett jobb på en permafrosttunnel och mina förväntningar var inte speciellt höga. Men när vi kom ner hittade vi ett islager som bildades för 25 000 år sedan, konstaterar Carina.

Forskare tog lite is och tinade upp den i ett provrör, plötsligt började en liten bakterie att simma runt. Den hade väckt till liv efter så lång tid och plötsligt var tankarna tillbaka på Mars igen.

– Nasa har konstaterat att det finns is på planeten och om rymdfärden lyckas måste de astronauter som lever där ta vatten därifrån. Plötsligt stod vi i en permatunnel och skämtade om utomjordiska ting.

Kolera

Under en reportageresa till Haiti smittades hon av kolera.

– Ön drabbades av en orkan och vi åkte dit för att bevaka resultatet av stormen. Tyvärr åt jag något olämpligt och blev sjuk när vi kom hem. Men jag är glad att det bröt ut när vi landat i USA, här fungerar sjukvården bra om du har extremt dyra sjukvårdsförsäkringar.

Hon drabbades med en månad kvar till presidentvalskampanjen och fick se den tredje och sista debatten mellan Trump och Clinton från sjuksängen. Men innan dess hade hon varit rejält sjuk och uttorkningen gjorde att hon förlorade motoriken.

– Jag skulle göra tummen upp åt läkaren, men det gick helt enkelt inte. Även talet drabbades och jag förlorade språket, vilket var obehagligt.

Hon kunde helt enkelt inte förklara för personalen hur hon mådde under en period.

– Efter fem dagar skrevs jag ut och fick rekommendationen att bara sova, ta en promenad och egentligen inte göra något annat. Dessutom fick jag en jättekopp med mig eftersom jag ständigt var törstig, men nu vet jag skillnaden mellan pest och kolera.

Känns Washington som hemma efter ett år i staden?

– Absolut! Det är en mysig och lummig stad full av mäktiga monument. Mina bröder och deras familjer har varit och hälsat på mig.

En reaktion var att Vita huset var betydligt mindre än de trott.

– Min bror Martin gick ner på knä och friade till sin sambo Frida på platsen och det är ju något man kommer ihåg.

Hennes förordnade som korrespondent går ut i juli 2018, men kan förlängas.

Hur stort är ditt bevakningsområde?

– USA, Kanada och Centralamerika, men Trump har sett till av jag mest varit i Washington.

Men nu väntar semester i Skaraborg och lek med syskonbarnen – batterierna ska laddas.

– I USA måste du alltid vara korrekt, men nu ska jag vara mig själv.

Läs om Bergfeldt och koleran:

Läs Bergfeldt berättar om koleran:

Läs Bergfeldt till Washington:

Läs Carina blir Årets skaraborgare: