Sports för you har som sin främsta målgrupp barn och ungdomar som ännu inte har hittat in i idrotts- och föreningslivet, exempelvis nyanlända.

Tillsammans med Falköpings FIK och Fritidsbanken gör Sports för you nu satsningen "Spring med Dahir", där man vill stimulera till löpträning.

— Vi kommer att köra varje tisdag i tio veckor framöver och målet är att när det är dags för avslutning i samband med "Hela Sverige på fötter" uppe på Mösseberg den 7 juni så ska alla i gruppen kunna ta sig runt fem kilometer, säger Elisabeth Wiklund.

Kan låna skor

Fritidsbankens roll blir bland annat att låna ut skor anpassade för löpning om det visar sig att det dyker upp barn och ungdomar som inte har egna sådana.

— Det är viktigt att alla som vill vara med och prova på löpning i vår grupp verkligen får chansen till det, säger Hassan Shala från Fritidsbanken.

Annons

Instruktör är alltså Dahir Hasan, en meriterad långdistanslöpare och friidrottstränare med rötterna i Somalia. Han är i dag 47 år gammal och bor i Falköping sedan cirka ett halvår tillbaka. Han lämnade dock Somalia redan som 26-åring, då han flyttade till Holland, där han på allvar fick upp intresset för att springa. Han utvecklades snabbt till en god medeldistanslöpare.

— Med hans hjälp hoppas vi kunna väcka intresset för löpning, han har bland annat kunnande att lära ut grunderna i löpteknik, säger Elisabeth Wiklund.

Har planer

Dahir själv är mycket förväntansfull inför det som komma ska.

— Jag hoppas att detta kan bli en slags inkörsport i det svenska idrottslivet för min del. I framtiden hoppas jag kunna träna löpare och få dem att nå sina mål, oavsett om det är på regional, nationell eller rent av internationell nivå. Tänk att få göra detta i Falköping, säger han.

Men närmast är det alltså projektet "Spring med Dahir" som gäller på tisdagskvällarna under våren och försommaren.

— Första gången, nu i tisdags, handlade det om introduktion och nu ska Dahir göra upp en plan, dels för gruppen och dels för de olika individerna, säger Elisabeth Wiklund.

Kan bli utökning

Den här gruppen är ju till för barn och ungdomar, kan det i framtiden bli aktuellt med även en vuxengrupp?

— Om intresset finns kan det bli tal om en utvidgning, men vi börjar i lite mindre omfattning, summerar Elisabeth.