För 25:e året i rad genomförs Ecotopia biketour, som är en politisk cykeltur genom Europa. Denna gång går större delen av rutten genom Sverige.

— Totalt pågår touren i tre månader, men man är med så länge man vill. Jag är med i 1,5 månader, efter det gör jag ett stopp i Oslo. Sen ska jag försöka hinna upp dem igen, säger Steve Slusarski från USA.

— Vi cyklar ungefär sex mil om dagen, och gör olika långa uppehåll, berättar Tina Dürrbaum från Tyskland.

Under turen är det hela tiden mellan 20 och 25 personer från hela Europa, USA, Kanada och Australien.

Hjälper till

I Jönköping besökte gruppen Kulturhuset och en cykelworkshop.

— Vi försöker hitta sätta att vara aktiva i samhället och stödja lokala grupper som verkar ekologiskt, politiskt eller hållbart, berättar Tina.

Nu har de alltså stannat till på Bossgården.

— De hörde av sig för någon vecka sedan, jag vet faktiskt inte var de hörde talas om oss. I dag ska de få hjälpa till på gården, säger Jonas, och tillägger:

— Inspirerande med folk som väljer en annan livsstil.

Vegansk mat

Annons

Medlemmarna i Ecotopia biketour bor oftast i tält, men ibland i inomhus om det finns möjlighet.

— Vi lever kollektivt och försöker fatta konsensusbeslut, vilket betyder att vi inte röstar utan försöker hitta lösningar som alla gillar, förklarar Tina.

De lagar sin egen mat, alltid vegansk.

— Oftast någon form av gryn eller ris, och de grönsaker vi kan få tag på. Mycket havregrynsgröt, berättar Steve.

Det finns ingen hierarki eller någon ledare i gruppen.

— Vi växlar uppgifter med varandra. Jag har lärt mig att saker kan ta lång tid, men att man måste lita på människor, säger Steve.

— De gäller att hitta en balans mellan mina behov och andras behov. Olika folk beter sig olika när de är hungriga och trötta, menar Tina.

Lär av varandra

Men trots att det är tufft i bland har Tina och Steve trivts väldigt bra under turen.

— Jag ville lära mig om hur det är att leva kollektivt. Här får man dessutom hjälpa till med olika uppgifter, så man lär sig av varandra.

— Jag har haft fantastiska upplevelser här. Det är ett jättebra sätt att nätverka och lära känna lokala producenter och organisationer runt om i Europa, tycker Tina.

— När vi var i Uddebo badade vi bastu varje kväll, sen var det en lerig promenad ner till floden, minns Steve med ett leende.