Cupen består av åtta stycken deltävlingar varav sex stycken räknas i totala sammanställningen. I fjol blev Johanna tvåa i D17-18. Till i år har hon gått upp till D19-20 – och då blev det en slutlig tredjeplats.

Det står klart efter helgens tävlingar i Umeå (där även herrarnas SM-femmil och damernas tremil avgjordes).

På lördagen var Johanna trea i den tre kilometer långa fristilsprologen, 26,6 sekunder bakom segrande Moa Lundgren.

– Tiden var inte så jättebra, inte känslan heller. Jag har inte bästa formen och de andra är starka. Jag gick ut lite väl hårt och sprängde mig väl i början och blev stum, berättar Johanna.

"Kände mig seg"

På söndagen var det dags för jaktstart, tio kilometer fristil.

– Jag kände mig seg och trött på uppvärmningen, och bestämde mig för att jag skulle göra mitt eget lopp och göra det bästa utifrån det. De närmast bakomvarande kom ikapp, men sedan kunde jag rycka och hålla min placering med 24 sekunders marginal ner till fyran, säger Johanna som stakade i mål på tiden 36:42,9.

Annons

Segern stod mellan tvåa Moa, där till slut Olsson var 2,1 sekunder före Lundgren. Det här var sista stora tävlingen för säsongen. Återstår gör en mindre tävling i Bruksvallarna.

– Nu blir det lite vila och sedan ska jag på skolresa till Berlin i morgon (läs måndag).

Johannas säsong har varit upp och ner. Å ena sidan har hon varit sjuk och kom inte med till junior-VM. Å andrasidan fick hon debutera i världscupen inför tiotusentals åskådare i Ulricehamn, där hon går på skidgymnasiet.

Och för två veckor sedan blev det två silver vid JSM i Kalix, på sprinten samt 5 kilometer klassiskt.

Vid ungdoms-OS 2016 tog Johanna ett guld och ett silver.

Redan nu har hon tankarna på nästa säsong - och målsättningen är klar.

– Komma med till JVM (i Schweiz) så klart. Då ska jag ta revansch, säger Johanna Hagström.

***

FAIK-åkaren Ludwig Tärning slog till med säsongens bästa lopp när han gick i mål bland de 100 främsta i Birkebeinerrennet förra helgen.

Det följde han upp med att i går komma på en finfin 50:e plats i Årefjällsloppet, som ingår i Ski Classics och är 75 kilometer långt. Tärning kom i mål på drygt två timmar och 27 minuter. Han var distanserad med 13 minuter av segrande norrmannen Anders Aukland.