Vem ska gå på kurs i höstens mörker?

Hösten är här och det börjar bli mörkare på kvällen. I flera kommuner i Västra Götaland erbjuder nu olika aktörer så som exempelvis Studieförbundet Vuxenskolan självförsvarskurser för tjejer/kvinnor. Kurserna riktar sig till tjejer/kvinnor som på ett enkelt och effektivt sätt vill lära sig hur de kan försvara sig i en nödsituation mot hot och våld.

Jag som kvinna ställer mig i detta sammanhang följande frågor: varför finns det inga kurser i hur man, det vill säga pojkar/män, beter sig respektfullt mot sina medmänniskor? Vilka strukturer och normer böjer vi oss för? Vad signalerar vi utåt när vi erbjuder många kurser i självförsvar explicit för tjejer/kvinnor?

När jag var ung fick jag väldigt ofta höra att när killar betedde sig illa mot mig så ligger förklaringen i att de egentligen är lite förälskade i mig. Handlar detta inte i första hand om brist på gränser och respekt för min önskan att ha min kropp ifred? Brott mot kvinnor ska förebyggas genom att vi själva behöver gå på kurs och följa samhällets råder att till exempel inte gå ut själva när det är mörkt eller ta på oss rätt kläder. Brott mot män däremot ska stoppas med preventiva åtgärder, polisinsatser och lagstiftningar.

Det är orättvist! I ett modernt samhälle borde vi inte göra någon skillnad på offren och insatserna ska alltid rikta sig mot förövarna! Kurser i självförsvar är bra men det ska även finnas kurser i hur MAN beter sig respektfullt mot sina medmänniskor.

Annons

Zelal-Sara Yesildeniz (S)

Relaterat: Så minskar vi vår påverkan på klimatet
Relaterat: Plastskräpet måste tas på allvar
Hot