Allt från Monopol till rollspel med komplexa handlingar. I Relfas relativt nya lokaler ryms allt vad spel innebär.

— Det fungerar väldigt bra här, sa föreningens vice ordförande Dennis Joelsson.

Lajv och tärningar

Det var en ganska kort flytt från lokalerna hos studiefrämjandet till de nuvarande, vid Bangatan. Men de gör en stor skillnad för verksamheten. Relfa handlar nämligen om många olika slags spel, så som figurspel, rollspel, brädspel och tv-spel, och vissa av dem tar upp en del plats.

— Förut var vi tvungna att plocka ner spelplanerna när vi gick, men nu går det att ha kvar dem uppe, förklarar Jesper Svensson som håller på med Warhammer 40k, ett figurspel där man limmar ihop och målar pjäserna, och även spelplanen.

Vad är egentligen det här med lajv då? Och vad är skillnaden mellan det och rollspel? Dennis Joelsson förklarar:

— Ett rollspel är ett gemensamt berättande, medan man i lajv agerar som karaktären.

Man blir alltså en slags levande spelpjäs, och skapar handlingen tillsammans.

Relfa har även avdelningar i Skövde och Jönköping, som håller på med rollspel.

Öppna kvällar

Den största stående punkten är de öppna spelkvällarna, som äger rum varje onsdagskväll. Då är lokalerna i Falköping öppna för alla, och alla spel är fria att spela. Allt från monopol till tv-spel.

Vissa av spelen kräver däremot en del förkunskaper, som Warhammer 40k och brädspelet Arkham Horror. De kan ta upp till sju timmar att avsluta. Att förlora efter sju timmars tänkande kan inte vara roligt, men enligt de själva blir de aldrig osams över sådant.

— Men man kan bli rätt så irriterad, säger Jesper.

För de som föredrar kortspel har föreningen även samarbete med butiken Place, som ligger under Willys. Där spelas bland annat brädspel, Magic the gathering och Pokémon på fredagar.

Utöver de regelbundna aktiviteterna anordnas det ibland konvent (aktiviteter i större omfattning och under en längre period) och LAN.

En mötesplats

Jimmie Silvervidh, som är anställd verksamhetsutvecklare, uppskattar att det brukar vara omkring 60 besökare som besöker de nya lokalerna, varje vecka.

Tack vare de nya, större ytorna får många upp ögonen för nya sorters spel.

Det är också via föreningen som många av de aktiva medlemmarna har lärt känna varandra.

— Jag har nog lärt träffat alla här via Relfa. Man träffar mycket nytt folk här, säger Dennis Joelsson.