I april röstade EU-kommissionen igenom ett förslag som skrotar alla avgifter på datatrafik mellan medlemsländer inom EU eller de som ingår i det ekonomiska samarbetsavtalet, EES.

Det innebär att från och med 15 juni kommer det att kosta lika mycket att surfa, ringa och sms:a mellan länderna.

Annons

Som en reaktion på beslutet väljer nu Telenor att höja priset på en del av sina abonnemang, detta rapporterar PC för Alla.

Enligt sajten PC berör höjningen framförallt några av de äldre abonnemangen Fri Surf för 299 kronor och 399 kronor. Dessa går inte längre att köpa men de ska höjas med 100 kronor per månad och höjningen kommer att börja gälla i juni. De kunder som berörs av prishöjningen som haft en pott på 12 GB eller mer får en ökning av datapotten med ungefär 60 procent meddelar Telenor.

— Detta gäller även alla nya kunder och kan givetvis väljas av kunder med gamla abonnemang, skriver Aron Samuelsson presschef för Telenor i ett mejl.

Enligt Telenor ska de berörda kunderna ha blivit informerade genom sms.

— Vi vill naturligtvis inte att kunderna med gamla abonnemang ska byta operatör, vilket de har full rätt att göra, utan fortsätta att se våra erbjudanden som konkurrenskraftiga. Det enda sättet vi kan behålla en kund är genom att ha det bästa erbjudandet. Med EU-kommissionens nya regler, om slopade extrakostnader för roaming, var vi tvungna att göra de här förändringarna för vissa gamla abonnemang, säger operatörens presschef Aron Samuelsson till PC för Alla.

Flera Telenors konkurrenter såsom Telia eller Tre har valt att inte genomföra någon prishöjning. Tele2 har inte gått att nå för ett svar enligt PC för Alla.