I en filmstudio i närheten av Gothia Science Park finns paradiset för sommarlovsfirande gamers. Tio datorer, pingisbord, virtual reality-glasögon, brädspel och flera bås där man kan luta sig tillbaka framför en tv-spelskonsol. Temat är tydligt, här är spel det största intresset.

Det är över sommarlovet som Skövde Game Park kommer ha öppet. Tau Petersson som är destinationsutvecklare på Next Skövde och ansvarig på plats vill visa kommunen att såna här ställen behövs.

– Skövde har ju flest spelutvecklare per capita i hela Sverige, befolkningen är lite efter där så vi vill visa att det här är en riktig hobby. Vi vill att vuxna ska hjälpa till och utveckla spelhobbyn, säger hon.

Relaterat: En sommar med spel
Relaterat: Satsar på dataspel som sommarlovsaktivitet

Hittills har det gått bra för föreningen.

– När vi pitchade idén ville jag nå 100 kids. Nu är det en bit över 100 som är medlemmar, så det är över förväntan, säger Tau.

I synnerhet i början var det väldigt mycket besökare, men trots att besökarantalet stillat sig sen invigningen är det många som återkommer.

– Vi har många stammisar. Det finns så få ställen att spela på, så sånt här behövs, fortsätter Tau.

Det är heller inte enbart skärmbaserade spel som ungdomarna kommer för att konsumera i lokalerna.

– Vi har också många som spelar brädspel och pingis här. De är glada bara de får spela med sina vänner, oavsett vad det är för spel.

Föreningen arbetar efter spelhobbyförbundet Sveroks riktlinjer för inkludering vilket till exempel innebär att visst språkbruk inte hör hemma här. Tau berättar att en del kommentarer från spelare kan uppfattas som hotfulla.

Annons

– Då är det viktigt att det finns en fysisk plats där vi hinner ta tag i det och säga till dem vad som är okej och inte. Vi hoppas att det bidrar till en bättre kultur.

Ytterligare ett steg i inkluderingsprocessen är tjejkvällarna som startar ikväll. Varje tisdag mellan 18-21 har föreningen bara öppet för tjejer.

– Alla ska spela. Vi har redan haft en del tjejer som här, många har varit här med föräldrar eller bröder. Det är tre tjejer och en kille som jobbar här förutom jag. Det är bra att så många ledare är tjejer, säger Tau.

Att föreningen propsar på det lokalt producerade är tydligt. En av datorerna är helt avsedd för Skövdeutvecklade spel. Under sommaren har föreningen bland annat haft lagturneringar i det lokalt utvecklade spelet "Battlerite".

– Förra veckan var det några som blev chockade över att "Battlerite" gjorts i Skövde. Den kopplingen vill vi få till. Vi vill att de ska förstå kontexten, säger Tau.

Albin Karlsson och Erik Gustafsson kallar sitt lag för "The Crew".
Foto: Alexander Fogde

När tidningen är på plats ska ett turneringstillfälle precis dra igång. Två av personerna som ska spela heter Albin Karlsson och Erik Gustafsson. De har döpt sitt lag till "The Crew". Båda är 14 år gamla och har varit här flera gånger sedan invigningen.

– Det är kul här, man får träffa mycket folk. Det bästa är att man får spela roliga spel, säger Albin.

Erik håller med.

– Ledarna är väldigt bra. Det är aldrig bråk, alla är glada.

Några favoritspel har de inte, men båda gillar "Battlerite".

– Vi skaffade det när det kom ut. Det är ett bra spel, många bra karaktärer, säger Albin.

– Det är svårt att bli superbra på det, det krävs mycket träning, fyller Erik i.

Hur tror ni att det kommer gå i turneringen?

– Sådär. Det är hårt motstånd, säger Albin.