Läs mer här: di leva till Junikalaset

Läs mer här: Lotta Engberg leder allsång

Det smygstartade förra året som en sommarfest och utvecklades den 2-3 juni i år till Junikalaset i Skövde.

Sex olika restauranger serverade streetfood, som också var temat för kvällen, plockmat som det var lätt att stoppa i munnen.

Mattälten kantade Hertig Johans torg under fredagskvällen och lördagen bjuds det på underhållning. Dagtid blir det familjeunderhållning med Balthazars experimentshow, trollkarlsshow med Adin Barlov, familjegympa med STC och Cityföreningens småstjärnor, som är en talangjakt som man hoppas ska bli årlig den med.

Runt 500 kom för att vara med om Skövdes första Junikalas.

Annons

- Next Skövde arbetar för utveckling av aktiviteter i staden och det har hittills saknat ett evenemang i början av sommaren. Det hålet vill vi täppa igen med Junikalaset, säger Mats Olsson, VD på Next Skövde.

Arrangör av Junikalaset är Next Skövde i samarbete med 6-7 av stadens krögare genom Skövde Cityförening.

- Från krögarnas sida ser vi oerhört positivt på Junikalaset. Vi vill att det ska finnas många möjligheter under året att ta del av Skövde stora matutbud och gärna i anslutning till bra underhållning, säger Jesper Eriksson på Rådhuset, en av de deltagande krögarna.

Lina Johnsson på Skövde Cityförening kallade kalaset för en minimatfestival som varje år, är det tänkt, ska ringa in sommaren.

– Nu har vi två stora matfestivaler, en i början av sommaren och en i slutet.

Hon menar att det finns ett behov av en kickoff inför årstiden.

– Det spritter i kroppen på folk så här i starten av sommaren.

Hon tyckte också att det var extra roligt att ha fått stora artister till kalaset. Först ut var David Lindgren och att han är populär var inget man kunde ta miste på. Han fick med sig publiken utan problem med ett medley från musikaler och shower. Han gav det första Junikalaset en riktig raketstart.