Minnesmästaren Jonas von Essen och musikalartisten Jonna Sandén – båda med rötter i Skövde – får 2018 års Tôrparpris till minne av komikern, artisten och musikern Mats Ljung.

De får vardera 25 000 kr.


Musikalartisten 26-åriga Jonna Sandén har i hela sitt liv hållit på med musik, dans och teater. Första stora scenframträdandet gjorde hon i Robert Brobergs show på Skövde Stadsteater 1998 endast sex år gammal. Sedan blev det ett 20-tal musikaler med Revymakarna på Skövde Stadsteater. Efter estetiska programmet på Katedralskolan utbildade hon sig till musikalartistunder tre år i Göteborg.

Den ena rollen har därefter avlöst den andra. På senare tid har det handlat mycket om Helsingfors. Först var Jonna med i Mamma Mia som spelades ett och ett halvt år på Svenska teatern i Helsingfors. Nu är det åter Mamma Mia, men denna gång på finska i en stor arena i Helsingfors.

- Det var förstås en utmaning att lära sig alla sånger på finska, men riktigt kul, säger hon.

Jonna blev både överraskad och glad när hon fick beskedet om stipendiet.

- Jag kände till priset, men hade aldrig tänkt att jag skulle kunna vara en kandidat. Det är så tacksamt och hedrande.-

Vad ska du använda stipendiet till?

-Det blir säkert fortsatt satsning på dans- och sånglektioner. Sedan blir det nog London för att kolla musikaler och kanske någon vidareutbildning där också.

Annons

Så här motiveras valet av Jonna som stipendiat: Mamma Mia vilket driv och vilken talang denna Skövdebördiga tjej besitter. Genom skolning sedan barnsben i Revymakarnas uppsättningar i hemstadens kulturhus och vidare till Abbamusikal i Finland, shower i Sälen och gestaltning av diverse folkkära karaktärer på Astrid Lindgrens Värld känns det som att hon snart kommer inta Sveriges stora scener också.

27-årige Jonas von Essen är tvåfaldig världsmästare i minne. Senast sågs han i det stora TV-satsningen Talang 2018 där det blev en andraplats.

-Jag blev otroligt överraskad när jag fick beskedet. Jag har tidigare varit med som skådespelare och barngruppledare i Charlies teater i Skara så jag kände väl till priset, men hade förstås aldrig haft en tanke på att jag själv skulle kunna få det. Inom ett så pass "udda" område som minnessport räknar man ju inte med att vinna så mycket annat än minnestävlingar! Så det känns fantastiskt kul och hedrande att bli uppmärksammad på det här sättet.

För Jonas är Mats Ljung något av en ”legendarisk gestalt”.

-Jag vet att han var en mycket uppskattad revyartist och trubadur.

Jonas största mål med ”minnesmästeriet” är att lära ut minnesteknikerna till andra.

-Alla kan förstås inte bli världsmästare, men alla kan lära sig. Jag kommer använda pengarna till att fortsätta producera videolektioner, föreläsa, skriva böcker och se till att så många som möjligt upptäcker sina hjärnors dolda superkrafter.

Så här skriver stipendiekommittén om Jonas: Vi hoppas att detta pris för evigt kommer att finnas kvar i denna Skövdepôjks minne, men det blir nog inga större problem eftersom han gjort just minnet till sitt levebröd. Även om han snubblade på målsnöret och slutade tvåa i Talang 2018, trots att han memorerat 50 000 decimaler av pi,tycker vi att denna säregna talang ska prisas.

Det är 17:e gången som Tôrparpriset delas ut till minne av Skaras store underhållare Mats Ljung, som avled 2001.

-Det känns fantastiskt fint att få uppmuntra unga talanger med rötter i våra trakter och som har en härlig framtid i underhållningsbranschen, säger Ingvor Ljung i stipendiekommittén.

Utdelningen av stipendierna kommer att ske på Skarakvällen den 15 augusti då bland annat kompositören Lasse Holm kommer att tillhöra artisterna.

Stipendiater genom åren

Tidigare stipendiater har varit Mikael Riesebeck, Åsa Fång, Per Andersson, Sofia Hedström/A..

Stipendiater genom åren

Tidigare stipendiater har varit Mikael Riesebeck, Åsa Fång, Per Andersson, Sofia Hedström/Anders Nystedt, båda från Skara, Linda Bengtzing/Johan Randén, Johanna Abrahamsson/Tobias Persson, Björn Gustafsson/Viktor Morell, Jeanette Capocci/Charlies Teater i Skara, Jessica Heribertsson, Elisa´s/Solstrålarna från Götene, Filip Johansson/Timotej, Simon Ljungman/Hanna Fahl, Carina Bergfeldt /Petter Bristav, Elina Stridh,Sebastian Freij, Jonathan Borg, Klas Wiljergård, Vrickade teatern och Affekt film AB.