Debatt inför regionvalet

Tidningen har arrangerat en valdebatt inför regionvalet i Skaraborg, med deltagande av samtli..

Debatt inför regionvalet

Tidningen har arrangerat en valdebatt inför regionvalet i Skaraborg, med deltagande av samtliga partier i regionfullmäktige. Tio frågor tas upp i valdebatten och detta är en av frågorna. Det går också att se valdebatten i sin helhet med alla tio frågor i följd på tidningens nyhetssajt.

Vänsterpartiet har i en motion i regionfullmäktige föreslagit att meditationsrum och liknande på sjukhus i regionen ska göras religiöst neutrala, för att alla ska känna sig välkomna. Kors och andra religiösa symboler kan förvaras i till exempel skåp, enligt motionen. Frågan är nu under utredning i regionen.

Detta var utgångspunkt för en debatt där Conny Brännberg (KD) gick till hårt angrepp mot förslaget.

– Vänsterpartiet har inlett en korsjakt på något som är en del av det svenska kulturarvet, sa Conny Brännberg.

Han framhöll att kyrkan genom historien gjort betydande sociala insatser och att det är naturligt att kyrkan därför är en del av sjukhuset.

– Jag kan hålla med om att kyrkan gör mycket bra i samhället. Men ett stilla rum som vi vill kalla det ska vara för alla människor. Vi lever i ett sekulariserat samhälle, människor kommer från världens alla hörn och alla har inte en tro. Alla ska ha tillgång till ett utrymme där man kan kanske sörja och vara stilla en stund, sa Bille Karlsson (V).

Annons

Conny Brännberg framhöll att det finns både islamsk bönematta och kristna kors i meditationsrummet på Skaraborgs sjukhus Skövde.

– Det är så man vill ha det i Skaraborg och det vill ni förbjuda, sa han.

– Vi vill inte förbjuda det. Vi vill att alla ska ha tillgång till ett rum, även de som inte tror på någonting. Vi har inget emot kristna symboler eller bönemattor, men de behöver inte finnas framme. De kan ligga i ett skåp, sa Bille Karlsson (V).

Innan debatten fick de åtta partiföreträdarna visa var de står genom att visa en ja- eller nejskylt till frågan: Ska det finnas religiösa symboler framme i meditationsrum och liknande på sjukhus?

Förutom Vänsterpartiet sa Miljöpartiets Peter Sögaard och Sverigedemokraternas Magnus Harjapää nej. Övriga röstade ja.