Över att vara den enda som är kvar hemma medan ens kompisar åker utomlands på solsemester. Eller att vara själva hemma medan ens föräldrar åker och jobbar. Sommarlov slår hårdast mot de barn och unga som redan har det allra tuffast. Inget barn ska behöva skämmas första dagen i skolan efter sommarlovet när alla berättar vad de har gjort under sommarlovet. Därför är vi i SSU och Unga Örnar glada över att S-regeringen gjort flera satsningar det här året som kommer öka jämlikheten för alla barn och unga i Skaraborg på sommarlovet. Här kommer fyra jämlikhetsreformer som kommer göra skillnad redan i sommar:

1. Höjt barn-och studiebidrag - Barn-och studiebidraget har inte höjts på 12 år. Men nu med en Socialdemokratiskt ledd regering har det blivit verklighet. Barnfamiljer och gymnasieelever kommer få 200 kr mer i månaden. Den första utbetalningen av studiebidragshöjningen för gymnasieelever betalades ut retroaktiv i klumpsumma för perioden mars-juni den 1 juli. Det innebär att man fått 900 kr extra mitt under sommarlovet! Det är välbehövliga pengar för många elever och barnfamiljer.

2. Avgiftsfri kollektivtrafik - Att ta bussen till fotbollsträningen eller till badet på sommaren ska inte vara en klassfråga. Alla har nämligen inte föräldrar som kan skjutsa en överallt. Därför är det bra att Socialdemokraterna i regeringen satsar 350 miljoner kronor för att möjliggöra avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar under sommarlovet. Så att alla skolungdomar oavsett ens föräldrars plånbok kan röra sig fritt i hela Västra Götalandsregionen!

Annons

3. 10 000 fler sommarjobb - Regeringen avsätter 100 miljoner kronor i vårbudgeten till kommunerna för 10 000 fler sommarjobb till ungdomar som avslutat årskurs nio, årskurs ett eller två på gymnasiet. Fler sommarjobb är bra för det ger alla unga, oavsett ens föräldrars tjocklek på plånboken, nödvändig arbetslivserfarenhet för att kunna få jobb senare. I sommar får fler känna frihetskänslan av att kunna spendera sina egna intjänade pengar!

4. Mer pengar till fritidsgårdar och idrottsaktiviteter - Regeringen satsar totalt 70 miljoner på barn-och ungas fritid i vårbudgeten. Pengarna kan användas av kommuner för att exempelvis kunna utöka öppettiderna på fritidsgårdar. Det är bra, för att alla barn och unga oavsett om ens föräldrar kan åka utomlands på semestern eller inte, kan ha ett roligt och meningsfullt sommarlov. Många kommuner i Skaraborg har använt pengarna för att skapa flerkostnadsfria lovaktiviteter för barn och unga. Pengar kommer också gå till mer idrott och kultur för barn och unga.Den Socialdemokratiskt ledda regeringen gör skillnad för barn och unga på riktigt.

Det är jämlikhet i praktiken. Den 9:e september väljer du om vi ska fortsätta med fler satsningar på barn och ungdomar eller om du vill ha stora skattesänkningar för de allra rikaste. För SSU och Unga Örnar är det valet självklart.

Philip Botström, förbundsordförandeSSU

Anders Österberg, förbundsordförande Unga Örnar

Lina Ahl, distriktsordförande SSUSkaraborg