Vi är nämligen inne i en period som kallas för ”the film award season”, den tid under januari och februari som de största amerikanska filmgalorna går av stapeln. Perioden innebär ofta Sverigepremiärer för många intressanta filmer från 2018, och det här året är inget undantag.

Veckans tips innehåller därför flera spännande titlar som redan kammat hem fina Golden Globe‐statyetter, och lär stå på nomineringslistan inför årets Oscarsgala.

Eller vad sägs som Vice, filmen om George W Bushs vicepresident Dick Cheney. Christian Bale, nästan oigenkännlig som Cheney, tackade Satan för inspirationen till sin rollprestation när han tog emot en Golden Globe för ”Bästa manliga huvudroll”. Bara det gör ju att Vice måste ses.

Relaterat: Biografier måste våga ta ut svängarna
Relaterat: Nya Lejonkungen: meningsfull eller meningslös?
Relaterat: Lovis filmtips: Vill vi verkligen tillbaka till Hogwarts?

För dig som inte kan få nog av Svenska Akademien och diskussionen kring det manliga geniet finns The Wife med hyllade Glenn Close i huvudrollen. Filmen hamnar anmärkningsvärt rätt i tiden då den skildrar en kvinna med författartalanger i skuggan av sin berömde make som ska tilldelas Nobelpriset i litteratur. Går det att hitta ett mer aktuellt tema?

Det råder alltså ingen brist på bra biofilm, men trots det väljer alltfler bort vita duken. Förra året minskade antalet biobesök med 400 000 i hela landet. Beror det på höjda biljettpriser?

Att ingen svensk film lyckades slå Solsidan­‐filmens publiksiffror från året därpå? Man kan ju alltid spekulera. Men när diverse streamingtjänster känns ovanligt torra kan vetskapen om att det finns andra sätt att se på bra film rädda en och annan trist fredagskväll. Det är i alla fall värt ett försök.

Annons

Relaterat: Så vet du att du hittat en riktig julfilm
Relaterat: Filmåret 2019 – Det här kan vi se fram emot

Kvalitetsfilm på vita duken

Green book (2018) – Mahershala Ali spelar jazzpianisten Don Shirley som blir vän med dörrv..

Kvalitetsfilm på vita duken

Green book (2018) – Mahershala Ali spelar jazzpianisten Don Shirley som blir vän med dörrvakten Tony Vallelonga (Viggo Mortensen). Filmen vann tre Golden Globes.

Gräns (2018)– Det här svenska fantasy-­dramat lär bli en storvinnare på årets Guldbaggegala med sina nio nomineringar. Den visas fortfarande på kommersiell och alternativ bio runtom i landet.

The Wife (2018)– Glenn Close har redan prisats för rollen som Joan Castleman, fru till en kommande Nobelpristagare i litteratur, som fått nog av att stå i skymundan av maken.

Vice (2018)– Dick Cheney benämns ofta som USA:s mäktigaste vicepresident genom tiderna. Filmen berättar historien om hur hans beslut påverkade och fortfarande påverkar den amerikanska politiken.

Shoplifters (2018) – Detta japanska drama om en snattande familj har blivit en stor snackis, och är bland annat Guldbaggenominerad för ”Bästa utländska film”.