Att vara hundägare är förknippat med mycket kärlek, värme och skojigheter. Men det kan vara frustrerande och jobbigt också.

– Många kommer hit med problem de vill ha hjälp med, och allt går att komma tillrätta med, säger Sara, som är både hundinstruktör och hundpsykolog.

Men i praktiken är det mest människor hon jobbar med. Och det är till Hundarena Skövde i Skultorp som hundägare från såväl Skövde och Skultorp, som Falköping, Mariestad och Skara, kommer för att få tips, råd och hjälp.

– Vi har egentligen kurser i allting, även om vi inte håller i alla själva, säger Elin.

Det finns kurser som vardagslydnad, utställningsträning, spårkurser och kantarellsök, men mest är det valpkurser och rallylydnad i egen regi, och det är Sara som håller i de kurserna.

– Det började i liten skala, men förra året hade vi 17 fulla valpkurser. Det är nästan fullt hela tiden, och vi hyr även ut lokalen till privatpersoner, de tider som finns tillgängliga, säger Sara.

Det började med att de hjälpte varandra med hundpassning. Sara gick och utbildade sig till hundinstruktör, bara för att hon ville bli en bättre hundägare själv. Sen körde de igång med rastningsverksamhet, startade en webbshop och hundarenan, först i Rådene. Sedan drygt ett år håller de till i en 350 kvadratmeter stor hall i Skultorp, med värme och en avdelning för teori och fika.

Annons

Under tisdagskvällar är det öppen träning, dit alla är välkomna. Inget medlemskap eller föranmälan krävs, och i en blygsam avgift ingår hembakt fika.

– Folk kommer hit och träffas, pratar och tränar sina hundar i den utsträckning de själva vill. Det kan vara allt från två till tio hundar varje gång, säger Sara.

En av hundägarna som brukar komma är Annika Kroon från Håkantorp. Hon har två hundar av rasen boxer, Zeb och Esther.

– Sara har jobbat med Esther sedan fyra år tillbaka, och hon är helt fantastisk, Esther älskar henne, säger Annika.

Esther bekräftar Annikas ord och kastar sig om halsen på Sara när hon kommer förbi.

De började träna rallylydnad, vilket i princip är lydnadsträning, men på ett roligare sätt. Hund och hundägare går en bana med instruktionsskyltar, och namnet till trots handlar det inte om att gå på tid.

– Jag hoppades att vi skulle klara grundnivå, men nu har vi tävlat i mästarklass. Det trodde jag aldrig, säger Annika.

Sara och Elin är ledande inom material till rallylydnad, bland annat skyltar. De har tagit fram en variant som är lätt att hantera, och har även sponsrat SM. De har också hittat på en kortlek att ta med sig ut på hundpromenader, med instruktioner som man kan träna på.

På Hundarena Skövde är det positiv träning som gäller. Önskat beteende belönas och oönskat ignoreras.

– Det viktiga är att det ska vara roligt, och att alla ska känna sig välkomna hit. Det handlar inte om att hundar ska vara perfekta, man ska inte känna sig som en dålig hundägare om inte allt fungerar till punkt och pricka, säger Sara.