Övervakningskameror i stallmiljö har förvisso funnits även tidigare. Nu lanserar dock Skövdebaserade företaget Videquus något helt nytt i sammanhanget med en utrustning som bygger helt på digital teknik.

Utrustningen består av en kamera som är uppsatt ovanför boxen och filmar hästen. Via en wi-fi-router är kameran är sedan kopplad till en app i mobilen, dit filmen vidarebefordras via nätet.

Utöver att dokumentera händelserna på film har systemet även en larmfunktion som tolkar hästens rörelser med hjälp av bildigenkänningsteknik. Skulle hästen reagera på ett särskilt kraftigt sätt vid en enskild tidpunkt eller om den rör sig ovanligt mycket under en längre tid, så kommer larmet som ett samtal i mobilen.

Dagen efter kan man även följa upp nattens händelser genom att se kortare eller längre filmsekvenser i appen. Dessutom kan man se hästens rörelser sammanfattade i en linjär grafik som omfattar 24 timmar.

– Den version vi nu har är programmerad av människor och generellt anpassad till det vi vet om hästar. Vartefter som kamera sedan används lär den sig vad som är normalt beteende för en specifik häst, så den kan anpassa sina larm och analyser utifrån den "egna" hästen, förklarar Linus Jernbom, vd för Videquus.

Han berättar vidare att man tillsammans med forskare kan definiera speciella beteende och programmera systemet att larma utifrån dessa.

– Men jag måste understryka att vi inte är där än och att det kommer att dröja. Vi jobbar med teknik som ligger i absolut framkant och blandar med att säga vad vi klarar av nu och vad vi kommer att klara av, säger Linus.

Annons

Idén till det nya övervakningssystemet väcktes 2015 av entreprenören Orvar Otterstedt, som bor med familjen i hästmeckat Flyinge i Skåne. Han tyckte att hans fru och dotter hängde för mycket i stallet och började fundera på vad som skulle kunna göras för att minska ner den tiden.

Efter lite funderingar köpte han hem en dator och en kamera och knåpade ihop den första prototypen. Positiv respons från fru och dotter gjorde att han tog idén vidare och involverade ytterligare ett antal nyckelpersoner med rätt kompetens.

Projektet rullade därefter på och ledde till att Videquus bildades. I slutet av 2016 kände grundarna att det behövdes mer kraft, energi och pengar för att driva företaget framåt. I det läget kom Skövdebon Linus Jernbom in i bilden. Han tog verksamheten till Skövde och har här även tagit hjälp med utvecklingen av konsultföretaget Piktiv.

Under tiden som systemet har arbetats fram har det testats av ett antal hästmänniskor, bland annat av travtränarna Sofia Aronsson på Bjertorp och Per Hedberg på Stall Palema samt de båda dressyrryttarna Jennie Larsson och Rose Mathiesen.

Och nu har man alltså kommit fram till punkten då man känner sig redo att släppa ut produkten på marknaden. Nu till helgen presenteras den i samband med V75-tävlingarna på Axevalla. Därefter sker den stora lanseringen på Göteborg Horse Show på Scandinavium kommande vecka.

– I Göteborg ska 15 av de svenska tävlingshästarna ha en kamera hos sig i boxen. Fast då är det inget larm inkopplade, säger Linus med ett leende.

Företagets ambition för 2018 är att man ska kunna få ut 1000 enheter på marknaden. En första omgång på 100 ska ut snarast, medan nästa omgång släpps i mars. Sedan gör man en paus under sommaren för att kolla utfallet innan man fortsätter.

– Redan nu har vi sålt till ett tiotal kunder och vi har även utrustning på gång ut till några större professionella stall, bland annat hoppryttaren Maria Gretzer och travtränaren Lutfi Koljini, berättar Linus.

Själv är Linus övertygad om att Videquus system har framtiden för sig.

– Det här systemet har en funktion att fylla och det är en intressant tid vi kommer ut i. Horsetech börjar bli stort och vår ambition är att skapa en plattform, som ska bli "hubben" för det intelligenta stallet, säger Linus Jernbom.