Agroväst i Skara och bolaget bakom Gothia Science Park i Skövde vill tillsammans öka digitaliseringen av jordbruket. Nu ansöker man om drygt fyra miljoner kronor för projektet Smart Agri, som vill främja företag som utvecklar smarta tekniklösningar för jordbruket.

Med digitaliseringen kan lantbrukaren spara tid och resurser och lantbruket bli både mer produktivt och hållbart, enligt projektet. Det framhålls att Västra Götaland både är ett starkt jordbrukslän och ett område med IT-företag.

Något som man på sikt vill uppnå är en samverkan mellan innovationsmiljöerna SLU Campus i Skara och Gothia Science Park i Skövde. Det ska också ge fler konkurrenskraftiga IT- och teknikföretag som levererar lösningar till lantbruk- och livsmedelsproduktion.

Agroväst är ett utvecklingsbolag som ska göra lantbruket i Västsverige mer lönsamt och hållbart. De ansöker tillsammans med Gothia Innovation, som driver Gothia Science Park, och forskningsinstitutet Rise. Skaraborgs kommunalförbund och EU är medfinansiärer till projektet.

Regionutvecklingsnämnden väntas ta beslut om ansökan på torsdag 18 maj.