Det var i P16-matchen mellan Fagerhult Habo och Lockerud Mariestad som det utspelade sig skandalscener. Men det var inte på planen – utan på läktarna. I slutskedet av matchen blev stämningen allt mer hätsk på publikplats.

— Det ena laget skötte sig på planen och det andra laget gjorde det inte så vi fick dela ut en del utvisningar till hemmalaget, säger en av domarna och fortsätter:

— Som publik ser man ju bara till sitt egna lag men det blev lite väl mycket.

Gick ner på planen

Med nio minuter kvar av matchen och ställningen 6–6 ska domaren ha blivit hotad av en person på läktaren

— Då är det en man som ropar till mig att han ska leta reda på vart jag bor och möta mig utomhus en mörk kväll. Sen kan du ju fundera på vad han sa att han skulle göra med mig. Jag antar att han sa det i stridens hetta men det är ändå väldigt obehagligt, berättar domaren och beskriver det som att han fick motta ett dödshot.

Då togs beslutet att tömma läktarna på publik och spela klart matchen. Något som rörde upp känslor, säger Lockeruds tränare Patrik Olofsson.

— Folk började att droppa av men vissa var väldigt upprörda. Någon vägrade mer eller mindre att lämna och så var det en åskådare som inte godtog detta alls och gick ner på planen, säger Olofsson, vars historia bekräftas av domaren:

— Mannen som kommer ner på planen vill framföra att jag är dum i huvudet och att jag tar fel beslut, att jag inte har rätt att tömma hallen. Jag har personligen inte rätt att göra det men arrangerande förening har det, och i och med det har jag den rätten, förklarar domaren och berättar om vad som hände sedan:

Annons

— Jag sa till mannen att du har fem sekunder på dig att gå härifrån och lämna planen innan jag avbryter matchen helt. Men han stod kvar, och då bröt jag matchen.

”Kommer ta ett break”

Matchen spelades alltså inte färdigt och om det blir omspel är oklart. Klart är att Lockeruds tränare Patrik Olofsson aldrig varit med om ett liknande drama på en innebandyplan.

— Jag har tränat våra killar i tio år och aldrig varit med om något liknande. Det var väldigt förvånande. Jag tycker att beslutet att bryta var helt okej eftersom domaren kände att han inte hade kontroll och att han kände sig hotad. Jag är helt med på det resonemanget, säger Patrik Olofsson.

Domaren har dömt både fotboll och innebandy i många år men har inte heller varit med om något liknande tidigare. Han berättar att han tagit illa vid sig av händelsen.

— Jag är 30 år och har tagit det här väldigt hårt. Samtidigt tänker jag att det är tur att det inte hände min domarkollega som är 18 år. Jag fick ju den mesta kritiken eftersom jag dömde vid läktarsidan.

— Jag har ytterligare en match uppsatt på min domarlista nu på fredag och sen kommer jag att ta ett break för att smälta alltihop. Troligtvis kommer jag nog fortsätta döma men jag känner att jag får tänka igenom detta noggrant.

Kommer du polisanmäla händelsen?

— Jag vet ju inte vem den här mannen är som hotat mig och jag känner inte att det är någon idé att jag anmäler till polisen. Jag anser att förbundet får sköta detta, säger domaren.

Ärendet har nått tävlingskommittén på Västergötlands innebandyförbund. Där är Mikael Magnusson ordförande:

— Vi har fått en skrivelse från domarna och den är under utredning. Vi kommer ha ett möte där vi ska fatta beslut och säkerligen också skicka frågan till Fagerhult Habo om hur de upplevde händelsen. Det här är första gången det här händer för mig som ordförande, säger Mikael Magnusson.

Hur allvarligt ser ni på detta?

— Det är jätteallvarligt. Det är sådana här händelser som kan få yngre domare att inte vilja fortsätta och då skadar det sporten.

Vad kan den här händelsen rendera i?

— Det vågar jag inte spekulera i. Det är svenska innebandyförbundets tävlingsbestämmelser som gäller i det här ärendet och de bestämmelserna får vi sätta oss in i när vi har mötet, säger tävlingskommitténs ordförande Mikael Magnusson.

FOTNOT: Här kommenterar Fagerhult Habo händelsen.