Tingsrätten gick på åklagarens linje, åklagaren hade yrkat på ett långt fängelsestraff. Mannen dömdes till 18 års fängelse för mord. Domstolen anser att det är han ensam som bär ansvar för Ulricehamnskvinnans död.

41-åringen var bekant med den avlidna kvinnan i tio år. Det senaste året hade de en relation, som av flera beskrivs som mycket våldsam, fylld med missbruk.

Den 16:e mars kom polisen till samhället utanför Falköping för att leta efter den efterlysta kvinnan. De fann ett kranium och brända benrester i en oljetunna. Några minuter senare kom 41-åringen ut ur huset och kunde gripas.

Den första frågan poliserna ställde var var den försvunna kvinnan befann sig.

– Det vet ni väl, det är ju därför ni är här och att det är hon som ligger i tunnan, var det första mannen sa enligt polisernas vittnesmål.

I senare förhör har mannen erkänt brott mot griftefriden, alltså att det är han som placerat kvinnans kropp i en tunna och antänt. Men han nekade till att ha dödat henne. Han förklarade att han hittat henne sittande i hallen och att hon såg död ut.

41-åringen gjorde inget motstånd när han greps och under transporten till polishuset sa han att han mådde dåligt över det som hänt.

Tingsrätten skriver i sin dom att det "ska vara ställt utom rimligt tvivel" att det är 41-åringen som bragt kvinnan om livet för att han ska kunna dömas för mord. Domstolen kunde dock inte hitta något friande alternativ.

Annons

"Den berättelse som han lämnat är mycket vag. Det han gett uttryck för när han hörts är att han på grund av minnesförlust varken kan erkänna eller förneka. Det bör noteras att han aldrig tidigare haft minnesluckor med anledning av alkohol." skriver tingsrätten i sin dom.

Man anser att det finns omständigheter som talar för att 41-åringen minns mer än vad han vill berätta, att han velat dölja mordet och undanröja alla bevis. "Han hade alla möjligheter att sluta slå och istället söka hjälp."

Däremot anser tingsrätten att det inte är bevisat att han hade för avsikt att döda kvinnan.

41-åringen har suttit häktad i väntan på dom sedan den 20 mars. Han förekommer under 28 avsnitt i belastningsregistret och är tidigare dömd för våldsbrottslighet.

Tingsrätten konstaterar i domen att påföljden för mord är fängelse på viss tid, lägst 10 år och högst 18 år, eller på livstid.

Efter övervägning beslöt tingsrätten att stanna vid 18 års fängelse, alltså lagens näst strängaste straff för mord.

Ulricehamnskvinnans två döttrar tilldömdes skadestånd på 64 000 kronor vardera.