Han konstaterar att det varit en mycket tuff tid efter utvisningen, men vill egentligen inte tala så mycket om tiden i Afrika.

– Jag vill lägga den delen bakom mig och starta om på nytt i Skaraborg. Det är ju här jag verkligen vill vara, säger kocken.

Han tackar Gud för att han fick ett arbetstillstånd och kunde flyga tillbaka till Sverige. Hans arbetsgivare Jon Akdemir, Per-Olof Elfstrand, den katolska församlingen, Philip Rapp och många fler.

Välkomsttårta

Tidningen överlämnar en välkomsttårta till honom och han skär upp en bit för att fira återkomsten. I morgon väntar en malarikontroll på Skaraborgs sjukhus eftersom han smittades av sjukdomen i Nigeria.

Det är nu nio månader sedan Skövdekocken utvisades och livet i det forna hemlandet och utan donationer från Skaraborg hade han fått mycket svårt att överleva. I det område av Nigeria han befinner sig finns i princip inga jobb att söka och vattnet är ofta förorenat.

Annons

Om man saknar sjukförsäkring får man stå för vårdkostnaderna själv och det brukar handla om mycket stora pengar. Hade han inte fått ekonomisk hjälp på Sverige kunde Skövdekocken mycket väl blivit helt utan behandling.

Men nu löste det sig.

– Sedan ska jag fixa ett id-kort och sedan hoppas jag givetvis att kunna börja arbeta igen. Jag har jobbet kvar, konstaterar Dominic.

Missade hundralappar

I Dominic Emenikes fall handlar de om några missade hundralappar under två månader och när arbetsgivaren upptäckte felet rättades det omedelbart till och pengarna betalades ut.

Men eftersom lagen tolkas bokstavligt ledde misstaget till utvisning av Skövdekocken och han är definitivt inte ensam i sin situation.

Månader

Rent generellt brukar handläggningstiden av den här typen av ärenden ta mellan tio och elva månader.

– Restaurangbranschen är ett område där vi sett att det förekommit fusk och utnyttjande av utomeuropeiska personer. Det gör att de ska skicka in fler handlingar, det kan ta lite längre tid, säger Alexandra Elias på Migrationsverket.

Arbetsgivaren måste också i förväg visa att verksamheten bär den lön som den anställde ska få. Detta torde dock inte vara något problem i Dominics fall eftersom han arbetat och betalat skatt i Sverige under närmare tio år. Dessutom på den restaurang som nu fått honom tillbaka.

Dominic kan inte gå många steg innan han blir omkramad och gratulerad.

– Jag har mötts av en väldigt stor värme sedan jag kom tillbaka, konstaterar Dominic.

Läs välkommen tillbaka, Dominic:

Läs glädjebesked till Dominic:

Läs nytt hopp för Dominic:

Läs om Dominics situation i Nigeria:

Läs fick fel lön kan utvisas:

Läs han behöver få vård:

Läs lagen kan inte vänta:

Läs om Lex Dominic:

Läs om Dominic har fått malaria:

Läs han har packat väskorna:

Läs han har landat i Nigeria:

Läs hur länge ska jag behöva vänta:

Läs han kan bara vänta:

Läs den långa vägen till Sverige:

Läs Widegren reagerar på utvisningen:

Läs därför får läkaren inte arbeta vidare: