Det blev en smått dramatisk inledning på Falköpings orkesterförening konsert tillsammans med Monica Dominique.

Rökutveckling i ett par transformatorer fick räddningstjänsten att utrymma Stadsteatern. Efter att ha vädrat en stund kunde dock publiken släppas in i salongen.

— Jag brukar säga till orkestern att "nu kör vi så att det ryker". Det får jag sluta med nu, sa dirigenten Nils-Magnus Kinnvall efter den inledande marschen signerad Julius Fucik.

Nygammal gäst

Därefter introducerade Kinnvall kvällens första solist, flöjtisten Sanna Johansson.

Annons

Hon har tidigare spelat i orkesterföreningen och studerar nu kammarmusik i Västerås. Den här gången bjöd hon tillsammans med orkestern på Chaminades Flöjtconcertino, op 107.

Före pausen var programmet framför allt klassiskt. Monica Dominique gjorde kvällens första framträdande i Mozarts Elvira Madigan, eller Andante ur pianokonsert nr 21 som stycket heter formellt.

Innan pausen spelades också Dominiques populära Tillägnan.

Jazzigare toner

Efter halvtidsvilan blev det betydligt jazzigare från scenen. Efter Swing Time – låtar valda av Kinnvall i arrangemang av Bengt Olausson – passade dirigenten på att snabbförhöra publiken om låtarna. Naturligtvis blev det alla rätt.

Efter ett Duke Ellington-medley och ett framförande av Moonlight Serenade, med det uttalade målet att låta bättre än Glenn Miller, var det dags för kvällens huvudnummer.

Huvudnumret

Monica Dominique satte sig tillrätta vid flygeln igen för Rhapsody in Blue. George Gershwin var inte 26 år fyllda när han skrev verket. Blandningen av orkestermusik och jazz var banbrytande vid uruppförandet 1924.

Såväl solister som orkester bjöd på två svängiga timmar och hade förtjänat en större publik.

Orkesterföreningen spelar härnäst på trettondagsafton innan nästa abonnemangskonsert i början av februari. Då står Beethoven. Mozart och Haydn på programmet.