Lite längre bort på gatan stod vid det aktuella tillfället polisen och kontrollerade trafiksituationen. De uppmärksammade händelsen vid vägarbetet.

– Kvinnan har också erkänt att hon talat i mobilen och därmed missat skylten, menar åklagaren Stina Brindmark.

Enligt uppgifter till tidningen är det här fallet det första i sitt slag som behandlas i Skaraborg. Vid tillfället kom det också mötande trafik och kvinnan tvingades backa för att ta sig ur situationen.

Högtalarfunktion

I en skrivelse till tingsrätten har kvinnan uppgett följande;

Hennes mobiltelefon som låg på en hylla under stereon i bilen ringde. Hon lyfte telefonen från hyllan för att svara och hon slog på högtalarfunktionen och lade tillbaka den. Det var en väninna som ringde och som efterfrågade ett namn på en person och detta gjorde henne tankspridd.

Strax innan hon passerade ett vägarbete tog telefonsamtalet slut. Hon rörde inte mobiltelefonen igen.

Tingsrätten anser dock att mobiltelefonanvändandet gjort henne ouppmärksam och dömer henne därför för brott mot trafikförordningen.

FAKTA: Nya lagen

Ny lag infördes Den 1 februari började den nya mobillagen att gälla.

Sedan 2009 har Mot..

FAKTA: Nya lagen

Ny lag infördes Den 1 februari började den nya mobillagen att gälla.

Sedan 2009 har Motormännen enträget arbetat för att få igenom den här lagen med hänvisning till trafiksäkerhet. Det är lika farligt att sms:a när man kör bil som att köra rattfull. Risken att råka ut för en olycka ökar med 23 gånger för den som skickar sms och kör bil samtidigt och varje år omkommer flera personer på de svenska vägarna till följd av detta.

Sverige har fram tills den 1 februari 2018 varit det enda landet inom EU som saknat ett förbud mot att använda mobiltelefonen bakom ratten utan handsfree. En majoritet i riksdagen och 77 procent av svenska folket har velat se en lag som förbjuder handhållen mobilanvändning vid bilkörning.

Annons

Läs om händelsen: