Man kan säga att 17-årige Herman Dyberg från Falköping fick en tidig julklapp när han i måndags var var på väg mot sitt gym för att träna.

– Klockan var runt 16:30 och telefonen ringde. "Gå inte och gymma, du ska ned till samlingen", fick jag höra. Jag blev förvånad, berättar Herman om samtalet från tränarna.

Sagt och gjort. Den handbollsspelande Herman begav sig, utan några större förväntningar på att få spela, till Arena Skövde för att för första gången ta på sig IFK Skövdes A-lagströja.

– Bara att få vara uttagen i truppen är en dröm som går i uppfyllelse. Jag tänkte att jag förmodligen bara skulle få sitta på bänken, men att det skulle bli fantastiskt roligt ändå, berättar Dyberg.

Det skulle visa sig bli mer än så. IFK Skövde visade under matchen fortsatt stark hemmaform och med kvarten kvar att spela drog hemmalaget ifrån i målprotokollet.

– Då sa Jonas (Wille) och Mats (Ljungkvist) till mig att börja värma upp för att jag förmodligen skulle få komma in, säger Herman.

"Har gjort 3-4 träningar"

17-åringen fick göra sin debut framför 1 619 åskådare i Arena Skövde, och som grädde på moset också ett mål.

– Vi fick en straff, och då ropade Jonas mitt namn. Han pekade på straffpunkten och menade att jag skulle ta den. Det var jäkligt nervöst när jag stod där, men det var otroligt mäktigt när man fick göra mål. Det har alltid varit en dröm.

Annons

Herman, som började sin karriär i Falköpings AIK, gick över till IFK Skövde i samband med att han började på gymnasiet. Nu pluggar han andra året på ekonomiprogrammet, men har även handboll på schemat.

– Vanligtvis tränar jag med juniorlaget i IFK, men ibland händer det att vi får gå över till seniorlaget och vara med på deras träningar, när de behöver fler spelare. Jag har väl varit med 3-4 gånger, berättar han.

Drömmer om utlandsspel

Det kan inte vara så vanligt att man är så ung och får förtroendet i högsta ligan?

– Nej, det är det inte. För min del tänkte jag att det kanske kunde hända om 2-3 år – jag hade absolut ingen tanke på att få debutera redan denna säsongen.

Med debuten bakom dig – hur ser du på framtiden?

–Nu är det bara att träna vidare med juniorlaget och hoppas att man fortsätter utvecklas.

Har du några mål med handbollen?

– Det har alltid varit en dröm att få spela utomlands. Tyskland och Frankrike har bland de bästa ligorna i världen, så det hade varit fantastiskt, avslutar Herman Dyberg.