Vilka krogar har gjort bäst ifrån sig under årets matfestival? Det klargjordes sen lördagseftermiddag, då priser delades ut i de fyra kategorierna Bästa interiör, Bästa service, Stora matfestivalpriset samt Folkets pris.

De tre förstnämnda delas ut av en festivaljury bestående av fyra medlemmar, medan den fjärde röstas fram av festivalbesökarna. När det gäller juryns arbete går de runt och kollar de olika tälten utifrån ett antal kriterier och gör därefter sitt val.

James Ebbesson ledde juryarbetet. Första priset delades ut i kategorin Bästa service och gick till Plateaux.

– Med fingertoppskänsla tar man hand om sina gäster och erbjuder en superb serviceupplevelse, med humor fart och fläkt gör personalen så vi trivs här, löd motiveringen.

Linus Pettersson och Viktor Bergman fick kliva upp på scenen och ta emot utmärkelse, blomsterkvast och applåder och förklarade utmärkelsen med följande kommentar:

– Vi förlitar oss på vår personal till hundra procent. Vi jobbar med väldigt kompetenta och duktiga medarbetare, så det känns inte så konstigt att få det här.

De båda fick därefter lämna scenen, men bara tillfälligt. Nästa pris, det för Bästa inredning, gick nämligen även det till Plateaux.

– Med flärd, lyx och stil tar oss denna restaurang till en högre nivå, lät motiveringen den här gången.

Viktor och Linus förklarade sin strategi med att man försöker knyta an till inredningen inne restaurangen.

Annons

– Vi köper lite växter och ser till att det blir lite trevligt och mysigt, med en touch av det vi redan har i vår egen restaurang. Det har visat sig vara ett lyckat koncept. Det var tredje året vi vann den här kategorin, konstaterar de.

Med de båda priserna i hamn kunde man tro att de även skulle få Stora festivalpriset, som delas ut för bästa helheten. Det tillföll dock Den lilla krogen, med motiveringen ”Med stort engagemang och hjärta levererar den här restaurangen en måltidsupplevelse med det lilla extra. Med lokala råvaror och ett gediget hantverk går det Stora festivalpriset till Den lilla krogen.”

Gia Thorius fick komma upp på scenen och ta emot priset och gav uttryck för stor glädje.

– Det känns jättebra men samtidigt lite skakig, medgav hon, och konstaterade att grymt bra kockar är den stora anledningen till framgången.

Uppenbarligen hade juryn prickat rätt i sin bedömning. Den lilla krogen fick nämligen flest röster även av festivalbesökarna och fick därmed ta emot Folkets pris.

När det stod klart blev Gia om möjligt ännu mer tagen.

– Nu svimmar jag snart. Jag är jätterörd. Det här är skitroligt och det värmer i hjärtat och gör att det här är värt allt slit, sa hon med eftertryck.

Under årets festival serverar Den lilla krogen valt rätter som man även finns på den ordinarie menyn. Ett koncept som uppenbarligen har fallit festivalbesökarna i smaken.

– Förra året tacos, vilket inte finns på menyn men i år tänkte vi att nu tar vi något vi serverar även annars och allt har gått åt som smör i solsken.

– Vi får många bevis på uppskattning. Många har kommit tillbaka och säger att det här varit det bästa vi käkat, berättar Gia.

Vad betyder matfestivalen för er som restaurang här i Skövde?

– Det är den bästa platsen att vara på för en lokal krog, säger Gia Thorius.