Lena Hermansson arbetar vanligtvis på posten och hennes dotter Linn Storås studerar sin sista termin inom ekonomi, juridik, på Ållebergsgymnasiet. Så fort de båda fick höra att Ållebergs café och restaurang sökte nya föreståndare slog de till.

Fakta: Lär känna kvinnorna bakom disken

När Linn Storås inte arbetar på Ållebergs café och restaurang hänger hon gärna med komp..

Fakta: Lär känna kvinnorna bakom disken

När Linn Storås inte arbetar på Ållebergs café och restaurang hänger hon gärna med kompisar, tränar eller reser. Men skolan och jobbet tar mest av hennes tid för tillfället. Lena renoverar gärna såväl huset som trädgården, då hon inte har fullt upp med att laga mat eller arbeta på posten. Hon reser också eller träffar vänner på fritiden.

Lena om Linn: Hon är plikttrogen, "rushig" och ordningsam.

Linn om Lena: Hon är duktig kock, en "övertänkare" och väldigt omtänksam.

— Det var inget att fundera över utan vi bestämde oss på en gång. Eftersom Linn bland annat arbetat på Ållebergs restaurang i fyra år tidigare har vi skojat om att vi skulle driva just den tillsammans i framtiden, men det blev aldrig mer än så. Samtidigt har jag alltid haft i bakhuvudet att jag någon gång skulle ha ett eget ställe där jag kan arbeta med min passion matlagning. Nu kom chansen och då tog vi den. Linn tar snart studenten och jag har fått tjänstledigt, så tajmingen är även klockren, förklarar Lena.

Svensk husmanskost

Ett antal möbler har redan bytts ut i lokalen och väggarna har målats om, men duon poängterar att de inte vill förändra alltför mycket.

— Vi vill fortsätta i samma stil som tidigare. Du ska kunna känna igen dig när du kommer hit. Men maten ska alltid vara svensk husmanskost som görs ifrån grunden från och med nu. Jag har dock aldrig lagat mat åt så många människor förut som jag kommer att få göra, men det blir en spännande utmaning som jag ser fram emot. Vi ska även försöka satsa på svenskt kött och ekologiska produkter, avslöjar Lena.

— Vi kommer även att erbjuda några vegetariska rätter eftersom det blivit så populärt för oss. Det viktigaste för oss är att laga sådan mat som vi själva vill äta. Vi måste kunna stå för det vi gör, förtydligar Linn.

Söker efter ännu fler

Tanken är att Lena främst ska stå för maten och Linn för servicen, men de uppger även att de kommer att hjälpas åt på alla plan. De har dessutom hand om uthyrningen av camping och stugor, som ofta är fullbokad hela sommaren.

— Det känns jättekul. Nu hoppas vi bara på fint väder, säger Lena.

Förutom mor och dotter ska även cirka sex till personer anställas. Rekryteringsprocessen har precis startat och intervjuerna är igång.

— Det vi söker är två-tre personer som är över 20 år – eftersom vi har ett serveringstillstånd – men vi söker även tre-fyra stycken som är under 20.