Skövde kommun har sedan flera år hjälp av Skövde dykarklubb för att rensa badsjöarna på skräp inför säsongen. En uppgift som uppskattas av dykarklubbens ordförande Karola Svensson och övriga medlemmar.

– Det är ett jobb som ger tryggare badplatser för dem som badar, så det är meningsfullt och roligt att göra, säger Karola.

Dykarna delar upp sig på de olika sjöarna och arbetar i större eller mindre grupper. På varje plats söker man av botten i det område som bedöms tillhöra själva badplatsen och går så djupt som man anser är nödvändigt.

Från botten hämtar man sedan upp allt skräp man hittar, men det kan också vara fråga om att flytta på lite större stenar som ligger på platser som inte är lämpliga ur badhänseende.

– Vi tar allt vad vi hittar. Det vanligaste är burkar, flaskor och plastpåsar men det kan också vara cyklar och allt möjligt annat. Man vet aldrig vad som väntar, man känner sig som en skattletare, säger Karola.

Annons

Men det kan också finnas kända föremål som ska plockas bort. Inför årets städning i Simsjön har man exempelvis blivit ombedda att plocka upp trädvirke som ligger på en specifik plats i sjön. Och när turen kommer till Boulognersjön ska ett antal stenar plockas upp som hamnat på botten efter att någon lagt dem på isen i vintras.

Förutsatt att det inte är för tunga saker tar dykarna med sig skärpet i handen eller fyller en korg och går upp och tömmer fortlöpande i en sopsäck. Blir det för mycket vikt att lyfta för hand kan man använda en flytboj för att få upp föremålen till ytan. Säcken hämtas sedan av kommunens personal.

Christopher Woxlin, Lennart Elfstrand och Axel Orrenius hade fått badplatsen vid Simsjöns södra ände på sin lott. Runt 18.30 hade de kommit i vattnet och sökte därefter av botten bit för bit i jakt på prylar som inte skulle vara där.

På bryggan stod Sandra Woxlin med sopsäcken beredd för att ta emot skräpet som klubbkamraterna levererade upp till henne. Efter en stunds jobb kunde hon konstatera att det så långt hade varit ganska rent.

– Det ser rätt så okej ut, det är inte så mycket skräp här. På andra ställen, som i Sjötorpssjön brukar det vara värre, sägs det, konstaterar Sandra, som är med för första gången.

Axel kom därefter upp med ett gammalt rostigt grillgaller i handen och förpassade den till soppåsen. För hans del var det första gången han dyker i Simsjön. Han tyckte uppdraget var roligt.

– Det är alltid kul att dyka och det är schyst att man kan hjälpa till på något sätt också.