Den älskade musikalklassikern West Side Story fyller 60 år. Detta har Revymakarna snappat upp och sätter upp sin version av den Romeo- och Juliainspirerade kärlekshistorien, med premiär i veckan. 21-årige Elias Westergren från Falköping är med i sin allra första riktiga musikalproduktion. Han spelar huvudrollen Tony – något han själv aldrig hade kunnat drömma om att få göra:

— Min första tanke var att det var ett skämt. Jag kunde inte tro mina öron och frågade "Är ni helt säkra att ni vill ha mig som Tony?", men eftersom regissören Bo "Bosse" Westerholm trodde att jag skulle klara av det så litade jag på hans omdöme. Jag har sugit åt mig av alla tips så mycket jag bara kunnat och känner själv att jag utvecklats jättemycket sedan vi började öva i mitten av oktober. Det har varit intensivt och inte lätt att kombinera med ett heltidsjobb. I december övade vi i princip varje kväll, men som tur är får jag jättemycket energi av människorna jag arbetar med. Första gången jag träffade Bosse märkte jag direkt att han brinner för musikaler. Hans passion har spridit sig rejält bland oss allihop.

"Pirrar något extremt"

Elias hade endast gjort några skolproduktioner på Ållebergsgymnasiet tidigare samt sjungit en hel del. Men nu ser han verkligen fram emot att få visa upp vad ensemblen tränat in.

— Min mage pirrar något extremt, jag vet inte ens hur jag ska beskriva hur det känns att det snart är dags. Men det blir görkul att äntligen få köra på riktigt snart och framträda inför familj och vänner. Vi i ensemblen har det otroligt kul tillsammans också. Det är underbart att få vara med folk som har liknande ambitioner som en själv. Jag har lärt mig så mycket genom produktionens gång och det är himla roligt att få vara en del av detta, menar han.

Annons

21-åringen kastades dock rakt in i de mest intima scenerna med motspelerskan Amanda Nilsson-Bornhall.

— Första gången vi träffades fick vi köra de mest brutala scenerna tillsammans. Det var lite speciellt om man säger så, men eftersom hon har gått tre år på Balettakademin i Göteborg var hon lugn och trygg. Detta smittade av sig på mig och gjorde att vi blev trygga med varandra.

Börjat ta för sig mer

Karaktären Tony skiljer sig mycket från Elias, anser han själv, men menar samtidigt att det kan vara en fördel:

— Det har varit väldigt utmanande att spela någon som tar så mycket plats som Tony. Han vet om att folk ser upp till honom och är en stabil person med mycket attityd. Jag brukar inte själv väsnas så mycket av mig, så det här har varit det perfekta tillfället att få träna på att stå på sig. Nu ursäktar jag inte längre min egen existens och känner att min personlighet har växt. Dessutom har jag fått lära mig stage fightning – när du slåss på låtsas men det ser verkligt ut. Det var något av det roligaste jag gjort.

Det Elias tycker mest om med musikalen är att den innefattar så många varierande känslor.

— Den känns definitivt aktuell idag i och med att den behandlar ämnet rasism. Allt ifrån hat till kärlek och gemenskap är starka teman i berättelsen, vilket gör den väldigt sevärd.