Över 21 000 besökare var på plats när 400 ungdomar från hela landet har gjort upp om medaljerna i årets Yrkes-SM. En rad olika yrken var representerade, allt från måleri till hudterapeut och totalt korades 42 svenska mästare.

Elin Andersson från Götene, var den skaraborgare som lyckades bäst på mästerskapen. Hon tävlade i vård och omsorg och belönades med en bronsmedalj för sina insatser.

– Det har varit kul och lärorikt. Jag är nöjd, jag har ändå gjort mitt bästa, säger hon.

Till vardags studerar Elin på De la Gardiegymnasiet i Lidköping och det var på eget initiativ hon valde att delta i Yrkes-SM.

Efter att ha kvalificerat sig vid en tidigare deltävling har hon under veckan provats i flera olika moment. Bland annat har hon tagit hand om en engelsktalande patient som fått en stroke i det akuta skedet. Hon fick även hjälpa två patienter med artros och KOL respektive alzheimers och diabetes att göra sig redo för kvällen. Frågesport om demens ingick också.

– Akutfallet var svårt. Du hade inte jättelång tid på dig att förbereda dig och du fick instruktionerna på engelska, berättar Elin, som tränat inför tävlingen bland annat genom att plugga på kring olika sjukdomar.

I finalen gjorde fem tävlande upp och konkurrensen var tuff.

– Jag kunde se de andra ibland och det kändes jämnt mellan oss tävlande, förklarar Elin, som hejades fram av sin lärare och familjen.

Annons

Medaljörerna i kategorin vård och omsorg på yrkes-SM: från vänster syns silvermedaljören Lisa Ljungberg, i mitten guldmedaljören Jonna Mjörnell och till höger Götenetjejen Elin Andersson, som tog brons.
Foto: PONTUS ORRE

Nu väntar vardagen i skolan för Elin Andersson, som går i årskurs 3. Det innebär att det snart är student och i sommar ska hon jobba på akuten i Lidköping. Målet är att sedan läsa vidare till sjuksköterska. Några flera tävlingen blir det troligen inte, men Elin rekommenderar andra att pröva.

– Det gör jag absolut. Det var en väldigt rolig upplevelse och man lär sig mycket, menar hon.

Yrkes-SM Vård och omsorg - resultat

Guld: Jonna Mjörnell, Upplands Väsby

Silver: Lisa Ljungberg, Vetlanda

Brons: Elin An..

Yrkes-SM Vård och omsorg - resultat

Guld: Jonna Mjörnell, Upplands Väsby

Silver: Lisa Ljungberg, Vetlanda

Brons: Elin Andersson, Götene