Hela familjen bokade resan för ett år sedan. De skulle tillsammans åka till Alaska för att vandra i bergen för att fira att Ella Lundströms mamma fyllt 60 år.

– Jag förväntade mig inte att det skulle vara några problem med att komma in i USA, säger Ella Lundström.

Ella är 30 år, för fem år sedan studerade Ella i Sudan och där skrev hon sin Bachelorstudie.

– När frågan kom på ESTA-ansökan så tänkte jag att jag är ärlig, säger Ella.

ESTA ansökan är ett elektroniskt "reseauktorisering" som gäller i 90 dagar. Det är inte ett visum men en slags obligatorisk "reselicens" som alla som reser från Sverige till eller över USA måste ansöka om. Amerikanska regeringen rekommenderar alla svenskar att ansöka om ESTA minst 72 timmar före avgång. Det är billigare och tar inte lika lång tid att ansöka om ESTA som att ansöka om ett visum som kan ta flera veckor eller månader att få.

– På ESTA-ansökan är det helt absurda frågor som "planerar du att utföra ett terrorattentat", säger Ella.

Annons

2016 införde USA's regering något som de kallar "försvårande för terrorister att ta sig in i landet". Det innebär att alla som har besökt Iran, Irak, Sudan, eller Syrien efter den 1 mars 2011 nekas inreseförbud med ESTA och måste då söka visum. Att söka visum kan vara dyrt och ta lång tid.

Tidningen har sökt amerikanska ambassaden som hänvisar till Homeland Security. Homeland Security i sin tur menar att det helt enkelt är de här reglerna som gäller.

Så trots att Ella är svensk medborgare nekades hon inresa till USA. Nu vill hon varna andra som planerar att resa till landet att ta reda på i god tid om de behöver söka visum.

– När jag fick beskedet ringde jag direkt till ambassaden men det fanns inget de kunde göra, säger Ella.

Enligt Rasmus Eljanskog, kommunikatör på Utrikesdepartementet, ska svenskar inte påverkas av inresförbudet. Men huruvida processen bakom Ellas nekade ansökan har gått rätt till eller inte är inget han kan kommentera.

Familjen åkte och Ella fick stanna kvar. Ella bor för tillfället i Zambia där hon arbetar som agronom med internationellt samarbete.

– Jag har så dåligt samvete gentemot min familj eftersom vi inte ses så ofta. Flygresan från Zambia tar 19 timmar så nu blev det en weekend i Sverige och på måndag åker jag tillbaka igen, säger Ella.

Under flera år har Ella rest runt i flera av Afrikas länder och det har aldrig varit något problem med resor och visum tidigare.

– Det är så tråkigt vi, skulle ju inte ens till någon stad, vi skulle åka till Alaska och vandra, säger Ella.