Sedan år 2000 har Ellinor haft tjänsten som kantor i Fredriksbergskyrkan i Falköping.

När hon nu ser tillbaka är det med många varma minnen, inte minst från de tre körerna hon har varit ledare för. Tillsammans med Fredriksbergskören, Knut Svennings och S:t Olof gospel har Ellinor upplevt mycket. Elviskonserten med Karl Granehed som solist i samarbete med Rotary, framförandet av den Nicaraguanska bondemässan och resorna till gospelfestivalen i Stockholm ser hon tillbaka på med glädje. Bland mycket annat.

– Jag är så tacksam mot alla människor jag har lärt känna här i Falköping, och alla som har funnits där för mig. Ingen nämnd och ingen glömd. Jag kommer att sakna dem, konstaterar Ellinor inför det förestående uppbrottet.

Stort steg

Ett nytt jobb i Viken utanför Helsingborg väntar. Där ska Ellinor vikariera som kyrkomusiker, och hon ser med spänning fram emot att lära känna en ny bygd som hon egentligen inte vet så mycket om. Om man undantar några somrar under gymnasietiden då Ellinor arbetade på Missionsförbundets sommarpensionat i Arild, är det outforskade trakter.

Att ta steget mitt i livet och lämna det invanda och bekanta känns stort, och förstås lite pirrigt.

– Men om man tittar tillbaka så har jag redan gjort ett liknande uppbrott tidigare då jag flyttade till Stenstorp 1993. Då kände jag inte heller någon här i trakten, säger Ellinor som har sina rötter i Svenarum några mil söder om Jönköping.

Lärarjobb

Annons

Då var det till ett jobb som musik- och franskalärare hon flyttade, som sedan ledde till ett vikariat som kantor i Falköping och vidare till samma uppgift i Kinneved. Och så småningom fick Ellinor en tjänst som kantor i Fredriksbergskyrkan.

Musiken har alltid varit viktig för Ellinor, som i många år också varit körpianist i Missionskyrkan, numera Equemiakyrkan, där hon är medlem. Det var när hon gick på Södra Vätterbygdens folkhögskola som hon bestämde sig för att bli kantor.

– Det var där jag på allvar började spela orgel, och under de två åren på folkhögskolan förberedde jag mig för en sommarkurs i Göteborg, berättar Ellinor.

Sin första anställning som kantor fick hon sedan i Gustav Adolfskyrkan i Habo pastorat. Sedan utbildade sig Ellinor också till lärare i musik och franska i Göteborg. En sejour i Frankrike har hon också bakom sig, med studier och jobb på Svenska kyrkan i Paris.

Många rika minnen

Men de senaste 20 åren är det alltså Falköping som har varit hemma för Ellinor.

– Jag har haft det jättebra här och har upplevt mycket av trakten. Jag tycker mycket om Falbygden, säger Ellinor som under åren också ofta och gärna har tagit del av det rika musikutbudet.

På måndag den 1 september börjar Ellinor sitt nya jobb i Viken. Men innan dess väntar avtackning i samband med söndagskvällens gudstjänst i Fredriksbergskyrkan.

– Gud välsigne Falköping och Falbygden, lyder Ellinor Norbergs avskedsord när hon tackar för sig.