Emojin har funnits med i vår bildvokabulär i olika former ett bra tag nu, men de senaste två åren har den tagit ett antal steg för att befästa sin roll som ett bestående kommunikationssätt. Förra året blev det gula cirkelansiktet som skrattar tills det gråter årets ord i ordboken Oxford Dictionaries.

Texten underordnas

Fakta: Emoji

Emoji är namnet på de små bildsymboler som används i kommunikation via smartphones och på nä..

Fakta: Emoji

Emoji är namnet på de små bildsymboler som används i kommunikation via smartphones och på nätet. Bland annat finns en flamencodansös, en bomb, hus och ansikten.

Emoji betyder bild-bokstav på japanska.

Emojin skapades i Japan under sent 90-tal.

2009 lades emojin till i Unicode Standard, ett internationellt kodningssystem som ger varje bokstav och tecken en kod som gör att de ser likadana ut oavsett plattform eller land. Unicode consortium är organisationen som bestämmer och godkänner vad som ska läggas till. U+1F60D är till exempel koden för en figur med hjärtformade ögon.

Källa: University of Minnesota, TT

Sedan 2015 har dessutom utbudet breddats för att fler personer ska speglas bland emojierna. Nu finns människor med flera olika hudfärger, en ny uppsättning med kvinnoemojier som jobbar och sportar – efter kritik om att alla yrkesemojier var män – och familjer med ensamstående föräldrar. Nyligen har en ammande emoji och en med hijab godkänts. Rödhåriga väntar dock fortfarande på en figur med deras hårfärg.

Emojianvändandet i kombination med att meddelandetjänsterna nu har gjort det möjligt att direkt skicka små filmklipp, animationer och talmeddelanden kan göra att ren text kommer att synas mindre i våra vardagsmeddelanden, tror Ola Karlsson, språkvårdare på Språkrådet.

— Det kommer att påverka både skrivförmågan och hur vi kommunicerar. Människor som publicerar information, som webbansvariga, måste samtidigt tänka mer i termerna av piktogram (visuell språklig symbol) och film. Text blir mer och mer underordnat på sikt, säger Ola Karlsson.

”Alfabetet utvecklas”

Men att texten skulle vara hotad tror inte Jakob Nilsson, redaktör på sajten 99mac, inriktad på mobilteknik.

Annons

— Det har alltid funnits en idé om att språket kommer att förfalla – dagens ungdom kan inte prata ordentligt och de missbrukar språket – men så har det ju aldrig blivit. Både bild- och textspråk är i ständig utveckling och bildsymboler har vi alltid haft. Mobiltekniken har bara gjort det mer effektivt att kommunicera dem.

Jakob Nilsson säger att emojin är här för att stanna och att den kommer fortsätta att utvecklas.

— Jag tror att vi kommer fortsätta se större mångfald, det är som ett alfabet som utvecklas. Nu kommer nya maträtter att läggas till, vilket jag tycker är roligt, sen kommer en del försvinna som man inte använder. Det finns till exempel tre stycken för olika typer av linbanor, säger han.

Risk för missuppfattning

Enligt språkvårdaren Ola Karlsson är emojin ett utmärkt textkomplement för att föra in den biten som saknas när man pratar med någon via skrift: kroppsspråk och känslor. Ett problem som kan uppstå om man kommunicerar enbart med emojier är, liksom ibland med kroppsspråk, att man kan missuppfattas av mottagaren.

— Även om det är praktiskt för skribenten så blir det ofta obegripligt för mottagaren. När man gjort undersökningar om detta har det visat sig att mottagaren ofta inte förstår alls vad sändaren vill säga genom emojin. Piktogrammens kommunikativa förmåga är ofta lite överskattad, säger han.

I en studie gjord vid University of Minnesota fick 334 personer tolka ett antal användningsområden för emojier och deras förmodade känslouttryck. I 25 procent av fallen höll personerna inte med varandra om vad emojin uttryckte.

Resultatet verkar delvis bero på att koden som bestämmer en emojis utseende tolkas olika av olika telefonföretag. En Iphoneavsändare kan skicka en emoji som inte ser likadan ut när den når en Samsungmottagare. Men i andra fall råder det helt enkelt delade meningar om vad ett gapande ansikte med ihopknipna ögon egentligen betyder – är den hånfull eller glad?

Ett annat kommunikationsglapp i emojivärlden är att den fortfarande är ganska pryd och påklädd, något som fick kondomföretaget Durex att inför World aids day den 1 december lansera paraplyet med regndroppar som en symbol för säkert sex. (TT)

sms