Falköpings Tidning

Annons

”En rätt skrämmande bild”

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

Armenien - en nation med mörk historia men också toppar

På onsdag är det minnesdag för det armeniska folkmordets minnesdag. Tidningens Christer Westerdahl har besökt Armenien och berättar här historien om ett folk som upplevt storhetstider men också förföljelse som bara kan jämföras med judarnas öde.

Stefan från Skövde i attentatens Colombo: ”Obehagligt och oroligt”

Stefan Åkerman från Skövde befinner sig tillsammans med sin sambo Anna Olsson i Sri Lankas huvudstad Colombo. Paret hade först planer på att äta brunch och ett av hotellen som utsattes för bombattentat på påskdagen fanns bland alternativen.
– Vi blev helt chockade först och sedan oroliga när vi insåg att det var hotell som attackerades, säger han till tidningen.

Mor och dotter delar på väggarna i Valstad

Barbro Andersson trivdes med jobbet som annonskreatör på Jönköpings-Posten.
– Men att vara pensionär är toppen, nu hinner jag både måla, väva och skiva, säger hon.

Tågproblem fortsätter hela natten

Ett elfel påverkar tågtrafik både på västra och södra stambanan. Bland annat fick passagerare på tåg till Göteborg evakueras under eftermiddagen. Felet ska inte vara över förrän 05 måndag morgon, enligt Trafikverket.

Tre husägare drabbade av inbrott

På påskdagen anmäler flera personer att man har utsatts för inbrott. I ena fallet har tjuvar tagit sig in i två bostäder i Vedum och i andra fallet var det ett inbrott i Götene.

Angelica ska försvara sin SM-titel

Förra helgen knep hon en pokal samt en fjärde och femteplacering i fransförlängning i Helsingfors i Finland.
– Jag ser det som en uppvärmning inför SM i Göteborg i maj, säger Angelica Hermansson.

Ashurs omtumlande dygn – nyblivne pappan direkt från BB till otäck skada i fotbollspremiären

Vid lunchtid i fredags lämnade Ashur Gewargis och familjen BB på KSS i Skövde.
Men bara ett par timmar kom den nyblivne tvåbarnspappan tillbaka till sjukhuset – med ambulans.
Däremellan hade han hunnit med ett inhopp i fotbollspremiären – vilket slutade med en olycklig skada.
– Väldigt tråkigt, säger 31-åringen vars fortsatta spelarkarriär nu kan vara i fara.

Därför dröjde det så länge innan vi seglade

Varför kom seglet så påfallande sent till Norden? Det är nämligen sent i historien, närmare fyra tusen år år efter Medelhavets (och Nilens) första segel.
Christer Westerdahl ger svaret i en nytt strövtåg i vår historia
Artikel 2 av 17
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan