Falköpings Tidning

Annons

”En rätt skrämmande bild”

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

Lokala TV-kändisen har sadlat om – dryckjom istället för bilar

Fredrik Gulliden har sadlat om.
Han har gått från stationsledare på Bilprovningen till butikschef på Systembolaget i Habo.
– Efter 22 år med bilar tyckte jag det var dags att prova något nytt.

All Star Cruisers hoppas på publikrekord

All Star Cruisers menar att det av tradition antingen brukar regna när de har sin fordonsutställning – eller så krockar den med andra arrangemang.
– Men i år är allt med oss och därför tror vi på publikrekord, säger Jonny Alfredsson.

Repris: Se löparna i Jönköping Marathon

Under lördagens avgjordes Jönköping Marathon. Vi sände live och du kan se reprisen i artikeln!

Experten: ”Mobilen ger barnen tillgång till världen, men den ger också världen tillgång till barnen”

För många är det en självklarhet att de bilder som tas med telefonen ska laddas upp på sociala medier eller sparas i molntjänster. Men bilderna säger mer om oss och våra liv än vad många kanske är medvetna om.

Heux fick igång den unga publiken i Bruksvilleparken

Miljontals har strömmat Heux låtar på Spotify.
Nu har norske Mathias Haukeland varit i Tidaholm tillsammans med DJ Sebastian James Vober och spelat för ungdomarna i Bruksvilleparken.
– Vi är inte bortskämda, ingen publik är för liten för oss.

TV/Bildextra: 55 match- och publikbilder från derbyt mellan Å/T och FFK

Åsarp/Trädet FK utklassade Falköpings FK med 7–2 under fredagens derby.
Här kan ni se 55 bilder från matchen, Å/T:s ramträff och straffmål.

Arne och Simon blev en institution

En brittisk blick på Jönköpings kulturarv

Under sommaren har kulturredaktionen besökt åtta kommuner för att utforska sommarens kulturutbud. I den sista delen av artikelserien Kultursemester besöker Emilia Söelund några av Jönköping kommuns viktigaste besöksmål.
Artikel 2 av 17
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan