Falköpings Tidning

Annons

”En rätt skrämmande bild”

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

Siv förvandlade torpet till sitt blomstrande paradis

Siv Quarfordt börjar dagen med att gå ut i trädgården. Efter frukost återvänder hon till grönskan, dricker förmiddagskaffet bland pilar och alkemistrosor. När lunchen intagits är hon tillbaka hos sina älskade växter.
– En tredjedel av trädgården är okej, en tredjedel är på gång och en tredjedel är vildmark. Men jag är rätt nöjd att jag kommit så här långt, säger hon.

Skaraborgs mästerkock tar nya steg i karriären

Wichudaporn Chaiyasaengs etablerade sig snabbt som en av svenska folkets favoriter i årets säsong av Sveriges Mästerkock, nu kommer hon snar också att ta plats i bokhyllorna. Kokerskan avslöjar för tidningen att hon precis skrivit ett kontrakt med Bonniers.
– Recepten kommer att representera mig, säger TV-stjärnan.

Hovrättens dom: Sex års fängelse efter storbranden i Södra Ryd

Hovrätten har nu prövat domen angående den omfattande branden i Södra Ryd.
De anser att 21-åringen ska dömas för narkotikabrott och grov mordbrand till sex års fängelse.
Därmed fastställer de tingsrättens dom efter att ha tagit del av samma bevisning som redovisades i Skövde.

Floby/Grolanda ångar på med gemensamt U-lag: "Klart att det inte är optimalt"

På herrsidan är Floby IF och Grolanda IF lokalkonkurrenter.
Men på ungdomssidan delar de två föreningarna ett gemensamt lag.
– Frågar du killarna så vet de knappt vilka de tillhör, säger Pierre Torstensson, tränare för Floby/Grolandas P15-lag.

Insändare: "Dubbla budskap i butikerna"

I en insändare till tidningen anklagar skribenten butiker för att ge dubbla budskap gällande klimattänket.

Bildspel: Se alla bilder från Gothia cup 2019

Fotbollsfesten Gothia cup är igång.
Här hittar du bildspel från årets turnering!

Stort publiktapp för travbanorna

Sedan 2010 har den årliga publiksiffran för Axevalla travbana minskat med nästan 40 000 besökare.
— Att nå siffrorna man hade för 15 år sen tror jag är jättesvårt, säger Roger Moström, vd.

Nu ska Skövdes ”Disneyland” bli en året-runt destination för göteborgarna

Skövde kommuns satsning på att utveckla området kring Billingen beräknas enligt kommunens budget kosta 257 miljoner kronor.
Nu ska en ansökan till Jordbruksverket på 800 000 kronor hjälpa till att locka göteborgarna till Billingen.
– Billingen ska vara en helårsdestination med utomhusaktiviteter för hela familjen, säger Mats Olsson VD på Next Skövde.
Artikel 2 av 17
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan