”En rätt skrämmande bild” - Falköpings Tidning
Falköpings Tidning

Annons

”En rätt skrämmande bild”

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

Nya ansikten på Ålleberg

Två nya entrepenörer står redo att ta över på Ållebergsplatån.
– Vi vill inte tänka om fem år, att ”varför tog vi inte steget”, säger Ulrika Bondesson, som nu står redo att satsa med fullkraft tillsammans med Veronika Fogelberg.

Bildspecial: 30 bilder från lördagens försäsongsmatcher i Falköping

Under lördagen spelades inte en, inte heller två, utan hela tre försäsongsmatcher i Falköping.
Se FT-sportens bildspel från de tre matcherna där såväl IFK Falköping, Falköpings FK och Vartofta SK vann.

Vägen tillbaka efter svåra ridolyckan

Hon föll av en stegrande häst och fick sedan hästen över sig. Nu berättar 23-åriga Linda Nilsson om den dramatiska ridolyckan, den tunga tiden efter, vården hon fick och vägen tillbaka – även till hästryggen.

Gör det själv är Lennartssons melodi

Det finns inte mycket kvar som inte har modifierats eller byggts om sedan familjen Lennartsson flyttade in i sitt hus i Torbjörntorp för sex år sedan.
– Det är nog bara ett badrum kvar, säger Thomas Lennartsson.

Krönika: Så går det i Melodifestivalen i Lidköping

Tidningens recensent har lyssnat på de sju låtarna som tävlar i Lidköping. Här är hans slutsatser.

Fastighetsköp ska säkra upp mer industrimark på Marjarp

För att ytterligare stärka upp en framtida utveckling av Marjarpsområdet i Falköping har kommunen köpt in en fastighet av en privatperson för drygt 2,1 miljoner kronor.
– Vi räknar med att detta i slutändan ska vara en god affär, säger kommunstyrelsens ordförande Dan Gabrielsson (S).

Fullsatt salong när Bonnrôta hade premiär

Det är revyhelg i Stenstorp.
Årets upplaga av ortens egen lokalrevy heter Bonnrôta och hade premiär inför en fullsatt salong på Forumbiografen på fredagskvällen.
Direkt kan vi fastslå att kvartetten på scen lockade fram många glada skratt i publiken.

Falköping är en byggarbetsplats

Artikel 2 av 17
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan