Med finansiering av Allmänna Arvsfonden har Hushållningssällskapet Väst jobbat fram en ny app. Med lätta och pedagogiska recept hoppas de kunna ge en skjuts i rätt riktning för alla som vill laga egen mat.

– Grundtanken var att anpassa appen för personer med lindriga till måttliga intellektuella funktionshinder. Men den passar alla som är ovana att laga mat och behöver strukturera och få enkla instruktioner, säger Eleonor Schütt matkonsult från Hushållningssällskapet Väst som varit med i utvecklingsprocessen.

– Vi hoppas även att appen kan vara till inspirationshjälp för personal inom funktionshinder.

Annons

Genom projektet Matglad, som syftar till att använda ny teknik för att inspirera och hjälpa personer med lindriga till måttliga intellektuella funktionshinder att planera och laga mat, har utvecklarna haft särskilda referensgrupper till sin hjälp.

De har kommit med oerhört viktiga reaktioner och synpunkter. Nu känner man en oerhörd glädje i att det man gör verkligen gör nytta, att man genom teknik kan få fram intresset för matlagning hos personer som inte tyckt om det eller saknat inspiration.

Appen, som är upplagd som en kokbok, innehåller även möjlighet att göra en veckomatsedel där inköpslista inkluderas.

I dagarna släpps appen som kommer vara gratis i AppStore. Skövde kommun kommer använda appen som en del i verksamheten inom i första hand LSS-boenden. Genom projektet hälsosatsningen LSS, som syftar till att stötta den enskilde att göra mer hälsosamma val, passar appen in perfekt menar Anneli Stenman, verksamhetsutvecklare på Omvårdnadsförvaltningen i Skövde kommun.

– Vi har receptböcker med bilder i vår verksamhet, detta blir ett bra och pedagogiskt komplement. Men det kommer inte vara något tvång att använda appen, utan den enskilde ska själv tycka det är givande.

– Det blir en hjälp för hälsoombuden att stötta den enskilde att göra hälsosamma val, där den enskilde även kan vara delaktig i matlagningen på ett annat sätt.

App
Mat