År 2012 identifierades 166 fall av människohandel i Stockholm och det är bara en liten del av alla de fall som sker, då mörkertalet är stort. Ett problem som ingen pratar om, något som samhället väljer att mörka och de som begår brotten blir sällan straffade. 500 miljoner kvinnor och barn världen över utnyttjas runt om i världen främst för sexuella ändamål eller olika typer av tvångsarbeten. Vi lever i en värld där detta inte är något annat än vår tids slavhandel.

Människohandel är något som många väljer att blunda för och det är inget som samhället pratar vitt och brett om. Det är just därför som många inte har kunskap om vad de innebär och vilka förödande konsekvenser de har på individen och på det samhället som vi lever i.

Människohandel globalt innebär, precis som de låter, handel med människor där barn är extra utsatta. Individerna behandlas som en egendom. Denna typ av handling är olaglig och ofta väldigt välorganiserad. Tyvärr är den offentliga statistiken över hur många barn som utsätts svår att presentera då mörkertalet är väldigt stort. Människohandel behöver inte bara innebära att barnen används för sexuella tjänster utan även till slaveri, hushållshjälp och tiggeri, vilket är lika brottsligt. De främsta orsakerna till att handel med barn sker världen över är utbredd fattigdom och svåra sociala förhållanden.

Annons

När man som individ inte får de stöd man behöver för att kunna försörja sig så är många beredda att göra precis vad som helst. I dagens samhälle är den globala människohandeln relativt lönsam för de som begår brotten och risken för att de ska bli upptäckta och straffade är tyvärr liten.

Tillsammans måste vi öka kunskapen och förändra vårt förhållningssätt gentemot problemet. Denna typ av handel borde angå oss alla som tror på människans lika värde. Vi som medmänniskor måste jobba tillsammans mot människohandel för att kunna minska det som sker.

Vad är de då som gör att denna typ av handel är så utbredd? Det är efterfrågan som gör den hänsynslösa handel till den mest lukrativa handel på marknaden och har gått om både vapen- och droghandel. Detta på grund av att människan är en vara som kan säljas om och om igen.

Länder måste jobba med att minska efterfrågan. Landet måste jobba med ekonomiska faktorer som påverkar efterfrågan och som driver in kvinnor och barn i denna fälla. Arbetslöshet gör människor sårbara för människohandlares bedrägliga beteende, individer luras och förs in i ett samhälle som de själva inte väljer.

Det är ett samhälle som vi lever i och dagligen sker fall som samhället väljer att blunda för, kampen mot människohandel är ingen oväsentlig fråga, någonstans kanske det är din mamma, syster eller kompis som blir offer för en vidrig människosyn. Det är en fråga om människosyn. Ingen kan göra allt men alla kan göra något och tillsammans kan vi jobba för att öka kunskapen och öka tryggheten i de samhälle som vi lever i.

Vad kan du som medmänniska göra? Prata om problematiken, engagera dig i olika organisationer, öka dina kunskaper och framförallt kontakta polisen om du skulle upptäcka något misstänkt.

Kom ihåg, sexköp stödjer alltid människohandel!

Sociologielever

Ållebergsgymnasiet