En chans att få ta en titt in i andras trädgårdar och låta sig förundras och inspireras. Det är vad helgens evenemang Tusen Trädgårdar handlar om. Vartannat år hålls denna tillställning av Studiefrämjandet i samarbete med Svensk Trädgård och Trädgårdsriket då trädgårdar över hela landet öppnas upp för allmänheten. I år är hela 811 trädgårdar anmälda till att öppnas för besök ända från nordligaste Jokkmokk till sydligaste Trelleborg. Allt från helt "vanliga" trädgårdar med blomsterrabatter till hänförande trädgårdsarkitektur utlovas.

På det lilla torpet Borrabo i Trävattna strax utanför Floby bor familjen Arvidsson och just nu pågår förberedelserna för fullt inför helgens evenemang. Det är första året som familjen deltar i Tusen Trädgårdar men har stor vana av att visa upp sin trädgård för allmänheten. Sedan familjen, som ursprungligen kommer ifrån Göteborg, flyttade till Borrabo år 2011 har de arrangerat inspirationshelger för människor som är intresserade av sättet familjen Arvidssons arbetar med sin trädgård. Nämligen permakultur.

– Permakultur är ett planeringsverktyg där man arbetar med att försöka efterlikna de ekosystem som vi omges av för att åstadkomma hållbara mänskliga odlingar. Det som allt handlar om är att ta reda på hur naturen bär sig åt för att skapa långvarigt hållbara ekosystem och försöka efterlikna dem för att kunna åstadkomma egna hållbara ekosystem, berättar Ylva Arvidsson som numera jobbar heltid med sin trädgård.

Annons

Permakulturen handlar med andra ord om att fånga samt lagra energi, bygga ekonätverk samt sluta lokala kretslopp. Precis som i naturen. Detta har familjen Arvidsson lyckats åstadkomma på många olika sätt i sin trädgård. För att till exempelvis ta vara på allt regnvatten tar de hjälp utav husets stuprör. När vattnet faller ned i stuprören leds det vidare nedför väggarna och genom nedgrävda rör som slutligen rinner ut i små fiskedammar som är strategiskt utplacerade i trädgårdens olika zoner för att underlätta bevattningen av odlingarna.

– Vatten i en trädgård är helt fantastiskt. Vatten drar till sig mångfald av både växter och djur, förklarar Ylva och hänvisar till alla de surrande bina, humlorna och fjärilarna som flyger omkring mellan blommorna.

– Utan pollinerare så hade inte det varit möjligt att bedriva en permakultur. Bina, humlorna och fjärilarna hör ju till naturens egna ekosystem och de gör så att hela processen går väldigt fort vilket underlättar mycket för oss. Men för att de ska vilja göra det jobbet åt os, måste vi ge dem något tillbaka som får dem att vilja vara kvar. Därav alla de blommor som vi också odlar här, berättar Ylva.

Ytterligare ett exempel på hur energi tas tillvara på Borrabo är det strategiskt placerade växthuset som är byggt vägg i vägg med pannhuset. På hösten när det vanligtvis blir för kallt för exempelvis tomater att växa låter man överskottsvärmen från pannhuset via en fläkt blåsa in i separata delar av växthuset som i sin tur skapar en gästvänlig miljö för plantor att frodas i.

– Jag tror att det var strax före jul i fjol som jag skördade de sista tomaterna, berättar Ylva stolt. På detta sättet är vi ganska lata. Genom att ta vara på energin och de resursen som naturen ger oss kan vi själva ta ett steg tillbaka och låta ekosystemet göra sin grej.

Att bedriva en storskalig permakultur är som att lägga ut ett väldigt stort pussel och Ylva Arvidsson menar att det finns så pass mycket att berätta om den att hon skulle kunna föreläsa i en hel vecka utan att ha sagt allt. Men för de som är intresserade av att på en inblick i permakulturen och hur familjen Arvidsson arbetar med detta på Borrabo så är söndagens tillställning ett ypperligt tillfälle för detta.

– De som vill och är intresserade är välkomna hit på söndag mellan 10 och 17. Vi tycker att det känns både roligt men också viktigt att visa upp hur en hållbar odling kan se ut. I och med att många av oss överanvänder jordens råvaror och resurser så känns det väldigt viktigt för att att känna att vi bidrar med det vi kan genom att odla mycket av vår egen mat, förklarar Ylva som hoppas på att kunna inspirera samt sprida kunskap om permakulturen för att fler människor ska börja överväga att införa detta i dina egna trädgårdar.

För ytterligare information om fler trädgårdar i kommunen kan man själv titta på hemsidan Trädgårdsriket.se.