Relaterat: Kvinna omkom efter frontalkrock med drogad 38-åring

Den här artikeln har publicerats tidigare den 13 april 2017

Sven-Erik Alhem har ett förflutet som riksåklagare och har lång erfarenhet av det svenska rättsväsendet. Han har flera gånger intervjuats av tidningen när den här typen av fall dyker upp.

– Jag har väldigt lätt för att förstå att folk blir förbannade över det här fenomenet. Den drograttfulle bryr sig inte om att körkortet ryker eller om vederbörandes bil tas i beslag. Den personen fortsätter sannolikt ändå att köra, säger Sven-Erik Alhem.

Tragiska fall

När det gäller föraren, som 2016 körde ihjäl en 22-årig kvinna strax utanför Hjo en tidig morgon, så tycker han att det är hedervärt av polisen att stoppa mannen.

– Alla sådana här dödsfall är oerhört tragiska. Det viktiga är att polisen är alert och tar bilen, att åklagare och domstol är tuffa och klipper till, det måste vara verkningsfullt.

Alhem menar att rättsväsendet ska ta i med hårdhandskarna, med de medel som står till förfogande. Han anser att den här typen av brott ligger nära likgiltighetsuppsåt.

– Det är därför många vill ha det till mord. För den anhöriga till ett offer är det ett livslångt lidande, precis som vid mord. Lidandet förstärks när de får veta att förövaren är ute igen och fortsätter köra påverkad. Det förstör förtroendet för rättsapparaten och staten.

Annons

”Jagas med blåslampa”

Han har träffat många närstående till trafikdödade och sett deras lidande.

– Det bör man ha i åtanke när man pratar om det här. Jag förespråkar det inte, men det ligger nära mord, fast det inte finns något direkt uppsåt att döda. Men det är ändå ett hänsynslöst beteende.

Finns det något som kan få stopp på de här förarna?

– Jag tror det krävs ett ihärdigt arbete av polis, åklagare och domstol. Det är viktigt att inte låta sådant här passera, det finns inget utrymme för mesighet. Om lagstiftningen inte räcker till måste lagen skärpas.

– Hårda tag från polis, åklagare och domstol är det enda verkningsfulla, det ska stå en så dyrt att man förstår att man måste lägga av. De ska också informeras om vilka enorma konsekvenser deras agerande får.

En skymf

Alhem säger att det är en skymf för de anhöriga till offren att behöva läsa om att den som kört ihjäl deras nära och kära kan fortsätta försätta andra i fara.

– Det väcker en jättemisstro mot staten och rättsväsendet och förvärrar deras lidande.