Innan jul är fler på vägarna.

— I år ligger julafton på en lördag. Det innebär att resandet antagligen komprimeras till torsdag och fredag, eftersom det inte är så många dagar ledigt innan jul. Då ökar riskerna i och med det, säger Karin Bengtsson, statistiker på Transportstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren som har sammanställt statistik.

Fakta: Dödade i trafik 2010-2016

20 dec-12 jan: Skåne län 13, Västra Götalands län 11, Sörmlands län 5, Stockholms län 4, ..

Fakta: Dödade i trafik 2010-2016

20 dec-12 jan: Skåne län 13, Västra Götalands län 11, Sörmlands län 5, Stockholms län 4, Östergötlands län 3 Hela riket: 84 personer Källa: Transportstyrelsen

I snitt sker ungefär 39 trafikolyckor med personskada per dag mellan den 20 december och 12 januari, enligt den polisrapporterade statistiken.

— Det är egentligen mindre än genomsnittet för resten av december och januari. Julhelgen är inte mer olycksdrabbad. Däremot skiljer det sig mycket mellan olika dagar. På julafton och nyårsafton är det inte så många som är ute och åker, men 20-23 december är det betydligt mer trafik och dessa dagar är mer olycksdrabbade, säger Karin Bengtsson.

Hon ger tips till dem som ska ut och köra i julhelgen:

– Planera resan, var utvilad, nykter och stressa inte. Håll och anpassa hastigheten efter rådande väglag. Det är extra viktigt den här tiden på året. Välj mötesfria vägar om det är möjligt och rattsurfa inte, utan fokusera på trafiken, säger hon.